Verschil te zien tussen ploegen en spitten op demoperceel groenbemester onderwerken in Laren
Dit jaar loopt op een perceel van loonwerkbedrijf Sturris Laren een demo voor het onderwerken van groenbemester op verschillende manieren. Op het veld hebben zeven verschillende machines een lang en kort gewas ondergewerkt. Dit gebeurde op 23 maart van dit jaar. Op de eerste twee foto's in de carrousel is te zien welke bewerkingen waar in het veld werden uitgevoerd en hoe de stroken erbij lagen één dag na het onderwerken.
Tekst gaat verder onder foto's.
Op maandag 3 mei werd de mais gezaaid op het demoperceel in Laren. Voordat die maïs de grond in ging is de ene helft van het perceel geploegt en de andere helft gespit. Henry Mentink is vanuit KTC de Marke betrokken bij het demoperceel. „Vooral op het gedeelte dat gespit is, is opslag van de groenbemester te zien. Dat was vooral te zien bij de controlestroken waar het gras niet bewerkt is in het midden en bij de Crosscutter en de Schijveneg. Op het gedeelte dat geploegd is, is veel minder opslag terug te vinden.”
Tekst gaat verder onder foto's.
In een dronevlucht van vorige week was goed verschil te zien tussen het deel dat geploegt werd en het gespitte deel.
Mentink: „Op de foto's zie je dat de maïs waar geploegd is veel groener en voller oogt. Dat kan dus betekenen dat de opslag bij het gespitte gedeelte nutriënten en vocht weg trekt uit waardoor de maïs minder goed groeit.” Mentink geeft ook aan dat er een ligt verschil zit in de hoogte van de maïs. „De maïs is nu zo'n 75 centimeter hoog. Het verschil in hoogte tussen gespit en geploegd is ongeveer 10 centimeter.”