Cadeau bij 150-jarig bestaan: korenmolen Gunnewick 'De Vier Winden' mag zich hofleverancier noemen

Het ambachtelijke bedrijf Korenmolen Gunnewick ‘De Vier Winden’ zou in het najaar van 2020 het 150-jarige jubileum vieren, maar vanwege de coronacrisis zette de aanvraagprocedure tijdelijk stil. Maar op 10 mei kwam de toekenning van het predicaat.
100 jaar oud
Burgemeester Annette Bronsvoort reikte zondag 27 juni namens de Koning het predicaat Hofleverancier uit. Daarmee ontvangt het bedrijf het recht het koninklijk wapen te voeren met de toevoeging: ‘bij koninklijke beschikking Hofleverancier’. Dat predicaat krijgt een bedrijf niet zomaar. Een bedrijf dient ten minste 100 jaar oud zijn en een onberispelijke reputatie hebben.
George en Gerdien Pijnappel zijn trots en blij met het predicaat ‘Hofleverancier’. „Het geeft aan dat je solide bedrijf bent, voldoet aan kwaliteit en toekomstgericht bezig bent. Anderhalf jaar zijn we bezig geweest om na te zien of we aan alle eisen voor dit predicaat konden voldoen.” Een paar dagen na de feestelijke dag komen klanten nog steeds felicitaties brengen. „Je merkt dat mensen ons ambachtelijke werk en onze producten meer zijn gaan waarderen”, reageert een medewerker in de winkel.
Volledig in gebruik
Al 150 jaar is de hoge stellingmolen een blikvanger. De molen is een rijksmonument. Binnen wordt gangbare en biologische tarwe door molenstenen gemalen en beschikt de molen over een menginstallatie. De windmolen is volledig in gebruik en ingericht voor de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie, bestemd voor bakkers, bakkersorganisaties, slagers, restaurants, buurtwinkels, grote supermarktketens en streekproductenwinkels. Particulieren kunnen terecht in de winkel. Het bedrijf telt 11 medewerkers. Het aanverwante bedrijf Gunnewick Mengvoerders, sinds de jaren’70 een aparte tak, richt zich volledig op diervoeding.
Molenaarsfamilie Gunnewick begon rond 1860 met de eerste maalactiviteiten. In 1870 werden deze bedrijfsmatig en groeide het bedrijf gestaag door. Door de volgende generaties Gunnewick werd er naast malen op windkracht, langzamerhand steeds meer overgegaan op ook machinaal gemalen.
Poldermolen
In de tijd van de wederopbouw (1958) wordt de oude windmolen, Weijenborgsmölle, gesloopt en verrijst er op de plaats een vierkante onderbouw met daarop een hoge stellingsmolen. Voor de molen zelf worden onderdelen gebruikt van een poldermolen uit Stedum (Gr). De roeden (de basis van het wiekenkruis) komen van de molen van Van Wijngaarden uit Lichtenvoorde.
Huidig eigenaar George Pijnappel komt in 1986 bij molenaar Frans Gunnewick in de leer die hem het molenaarsvak bijbrengt. Samen met de medewerkers heeft de familie Pijnappel het bedrijf verder gemoderniseerd en uitgebreid.
Tekst: Eveline Zuurbier
Beeld: Marcel Bekken