Overijssel legaliseert eerste PAS-melder

Deze bedrijven konden in het verleden binnen het Programma Aanpak Stikstof een melding doen bij bedrijfsuitbreiding waarbij sprake was van een zeer geringe stikstoftoename op Natura2000-gebieden. Echter, met de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 ging daar een streep door: de RvS stelde de PAS buiten werking. Dat betekende dat ook kleine stikstoftoenames vergunningplichtig waren.
Daarmee kwamen landelijk circa 3.300 agrarische PAS-melders in de problemen, omdat hun bedrijf plotsklaps niet meer over de juiste vergunning beschikte. Ook industriële bedrijven hebben meldingen gedaan. In de nieuwe Stikstofwet die op 1 juli in werking is getreden, is voorzien dat de meldingen binnen drie jaar worden omgezet in een vergunning. PAS-melders konden tot 30 april hiervoor de benodigde gegevens aanleveren bij RVO.
Duidelijkheid
De provincie is blij dat er nu duidelijkheid is voor de allereerste PAS-melder. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: „Veel ondernemers wachten al twee jaar op duidelijkheid over of ze nu wel of niet legaal hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren. Dit geeft grote druk op de ondernemersgezinnen, omdat dit onzekerheden oplevert met betrekking tot bijvoorbeeld financiering, bedrijfsoverdracht en handhavingsverzoeken. Aan deze onzekerheid willen de minister van LNV en de provincies een einde maken. We hebben daarin nu de eerste stap gezet.”

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Overijssel