Nieuwe landbouwvisie CDA laat veestapel krimpen
CDA-Kamerlid Derk Boswijk ziet dat het landbouwdebat gepolariseerd is, waarbij iedereen in zijn loopgraven blijft, en de boer geen perspectief heeft. Met een nieuwe CDA-visie op de landbouw hoopt hij die status quo te doorbreken.
De bestaanszekerheid van boeren staat onder druk vanwege lage marges, volgens dat visiestuk; de boer krijgt wat er overblijft nadat alle andere schakels in de ketens zijn bediend. Ook de natuurlijke leefomgeving staat onder druk; de impact van de landbouw op Nederland is te groot geworden. De bodem raakt uitgeput, de kwaliteit van water en lucht staan onder druk en de landbouw veroorzaakt milieuschade met zijn stikstofuitstoot.En tenslotte neemt de landbouw de plaats in die gebruikt zou kunnen worden voor woningen, recreatie, economische activiteiten en biodiversiteit.
Daarom moet de landbouw veranderen, vindt het CDA. De boer moet zich volgens de Christen-Democraten realiseren dat de samenleving anders naar de sector kijkt dan tien jaar geleden. Maar die transitie gaat enkel lukken als er een perspectief is voor de boer.
Perspectief
Dat perspectief ziet het CDA in drie zaken. Ten eerste wil het naar een punt toe waarin de regeldruk minder wordt. Het wil in de landbouw niet meer ingrijpen met steeds meer regels, maar in plaats daarvan zich richten op doelvoorschriften, waar boeren zelf kunnen kijken hoe ze aan die doelen gaan voldoen. Als onderdeel daarvan wil het CDA dat ook de opvolging in boerenbedrijven makkelijker wordt.
Ten tweede wil de partij boeren belonen voor ecosysteemdiensten en landschapsbeheer. Daarmee wordt de boer minder afhankelijk van de wereldmarkt. En tenslotte wil het CDA naar een landbouw die de bodem niet uitput en minder stikstof uitstoot.
Het resultaat zal zijn dat de veestapel in Nederland afneemt. „De milieugebruiksruimte en de draagkracht van de leefomgeving bepalen de ruimte die er zal zijn voor de veehouderij", schrijft het CDA in haar visie.
Toekomstscenario
Om de omslag te bereiken wil het CDA een aantal maatregelen nemen. Zo moet de overheid samen met boeren een toekomstscenario voor de landbouw opstellen, waarin duurzaamheidsdoelstellingen staan geformuleerd. Boeren kunnen dan zelf bepalen hoe ze aan die doelstellingen gaan voldoen. Met nieuwe meettechnieken worden vervolgens de prestaties van boeren op het erf zelf gemeten.
Verder moeten de boeren beloond worden voor de publieke diensten die zij leveren. Het liefst met langjarige overeenkomsten. Nederlandse producten moeten in de supermarkten als dusdanig gelabeld worden, zodat de consument makkelijker Nederlandse (streek)producten kan herkennen. En via de ACM moeten boeren meer marktmacht krijgen.
Tenslotte wil het CDA een Landschapscommissaris aanstellen die kijkt wat er nodig is met betrekking tot ruimte, natuur en landschap om de transitie naar een duurzame landbouw in te zetten, en wil het grondbanken oprichten om boeren te 'helpen verhuizen' naar meer geschikte landbouwlocaties.