Webinar over aanpak droogte in Oost-Nederland en subsidiemogelijkheden
‘Bereid je voor op weer een droog jaar’
„Boeren kunnen maatregelen nemen die verdroging of vernatting tegengaan en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de bodem verbeteren. Met een keukentafelgesprek met ons maken we samen een concreet plan voor de toekomst”, vertelde Jolink tijdens het webinar.
Subsidie
Een aantrekkelijke bijkomstigheid is bovendien dat boeren in Gelderland, behalve uit het werkgebied van Waterschap Rivierenland, 40 procent subsidie kunnen aanvragen voor maatregelen die verdroging of vernatting tegengaan en de kwaliteit van de bodem verbeteren.
Druppelirrigatie, ondergrondse drip-irrigatie, nuttig toepassen van sloot- en bermmaaisel, hergebruik van gewasresten, peilgestuurde drainage, het aanleggen van een stuw of het laten opstellen van een bedrijfsbodem- en waterplan zijn voorbeelden van maatregelen die subsidiabel zijn. Het maximale bedrag is 20.000 euro per bedrijf. Een bedrijfsbodem- en waterplan wordt volledig gesubsidieerd tot een bedrag van 1.500 euro.
Ontzorgen
Op de pollvraag welke maatregelen boeren nu al nemen om bestand te zijn tegen droogte antwoorde een kwart van de deelnemers dat het verhogen van het gehalte organische stof in de bodem aandacht heeft. Daniël Nieuwenhuis reageerde positief op deze uitkomst. „Ieder procent organische stof betekent dat er 6 mm extra water vastgehouden kan worden. Deze millimeters kunnen je net wat makkelijker door een droge periode loodsen.”
18 procent van de webinar-deelnemers gaf aan een boerenstuw aangelegd te hebben en ook 18 procent heeft een sloot gedempt. Toch gaf 36 procent aan niets gedaan te hebben om water vast te houden. Henk Jolink: „Ik ben ervan overtuigd dat van deze groep de komende jaren wel iets gaat doen. Wij ontzorgen met het papierwerk en samen gaan we aan de slag. Bovendien zijn de lijntjes tussen het waterschap en ons kort. Dat werkt efficient.”
Stuwen en ballen
Op de chatvraag in welke sloten een stuw mag worden aangelegd antwoordde Nieuwenhuis: „Boeren mogen in een kavelsloot zelf een boerenstuw aanleggen, maar ook in watergang van het waterschap mag dit, uiteraard in overleg met het waterschap.”
Dit voorjaar plaatste WRIJ in samenwerking met boeren en LTO Noord de honderdste droogtestuw. De aanleg van stuwen is het natuurlijke vervolg op de succesvolle actie van de duikerafsluiters, waar ruim 200 boeren aan mee deden. De opblaasbare ballen, die duikers in sloten afsluiten, zorgen ervoor dat boeren regenwater lokaal kunnen vasthouden in de kavelsloot.
Sponswerking
Volgens Nieuwenhuis zijn de eerste resultaten van de stuwen op perceelniveau al zichtbaar.„Boeren merken dat het grondwater op perceelniveau stijgt. Op het niveau van het watersysteem hebben droogtestuwen een duidelijk positief effect. Praktijkervaring wijst uit dat deze haarvaten van het watersysteem weerbaarder zijn geworden en een stukje van de oorspronkelijke sponswerking hebben teruggekregen. Dit is vooral te merken aan het snellere herstel na droge perioden.”
Tijdens het webinar gingen de gebiedsmakelaars ook in op maatregelen om het vochtvasthoudend vermogen te verhogen en machines die daarvoor geschikt zijn.