Vier winnaars Deltaplan Veehouderij-award Dierenbescherming
Het Deltaplan Veehouderij richt zich op een duurzame, diergerichte veehouderij. De Dierenbescherming heeft daar ook een competitie voor uitgeschreven.
De VrijLevenStal heeft gewonnen in de categorie 'naar een diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij'. „Wij zijn ontzettend blij met deze erkenning van de Dierenbescherming”, zegt Henk Hanskamp van het gelijknamige agrotechniekbedrijf uit Doetinchem (Gld.).
De VrijLevenStal is een vrijloopstal waarbij de koeien op een bedding liggen. De bedding cleaner haalt dagelijks de koeienvlaaien weg. Er zijn inmiddels twee van dergelijke systemen in bedrijf, bij de Koeientuin in Groenlo en bij melkveehouderij De Vries in Stolwijk.
Hanskamp heeft daarnaast zo'n tachtig aanvragen binnen van melkveehouders die er ook interesse in hebben. „Het betekent een beter leven voor de koe, met een betere klauw- en uiergezondheid”, aldus Hanskamp. „We zijn nu volop bezig om het RAV-proces op te starten, om het systeem ook erkend te krijgen als emissiearm systeem.”
Wroetvarken
Winnaar in de categorie 'samenwerken in korte vaste ketens' is het Wroetvarken van Jan Broenink. In deze keten participeren 20 varkenshouders met minimaal 1 ster Beter Leven-varkens die worden gehuisvest op een dikke laag strooisel. Het vlees wordt afgezet aan diverse slagerijen.
„Wij zijn het enige concept dat open en transparant is over de kostprijs binnen de keten”, zegt Broenink. „Wij gaan uit van de kostprijs, iedereen moet eraan kunnen verdienen, ook de primaire producent. Alleen dan kun je doorontwikkelen”, stelt hij. „Wij gaan nu ook de biggen op strooisel houden. Dat kan omdat we dit in de kostprijs kunnen doorberekenen. Ons varkensvlees is al soja-vrij, en we doen proeven met sojavrij biggenvoer. Dat kun je alleen oppakken als varkenshouder als je ook de financiële ruimte hebt”, aldus de Overijsselse varkenshouder.
Boerderijwinkel
Bij melkveehouder Hans Nieuwenburg prijkt de award binnenkort in de boerderijwinkel van de biologische boerderij De Nieuwenburgt in Spankeren. Op de Veluwezoom melkt hij 65 Jerseys. Alle stierkalveren (ook kruislingen met Belgisch Witblauw en Angus) houdt hij aan en mest hij zelf af in kruidenrijke percelen in het natuurgebied.
Daarnaast teelt hij diverse granen. Het meel daarvan wordt evenals het eigen rund- en schapenvlees verkocht in de boerderijwinkel. Ook diverse bakkers uit de buurt gebruiken meel van De Nieuwenburgt. De melk gaat naar biologische kaasfabriek Aurora; die kazen verkopen ze ook aan huis. Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk hebben de prijs gewonnen in de categorie 'naar kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio'.
Nijsen Company
Veevoerbedrijf Nijsen Company heeft gewonnen in de categorie 'van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren'. Volgens de vakjury loopt het bedrijf voorop in het omzetten van reststromen uit de levensmiddelenindustrie tot hoogwaardig veevoer. Nijsen verwerkt jaarlijks 100.000 ton reststromen tot varkensvoer en voer voor het Kipster-concept.