Gelderland gaat niet handhaven op PAS-melders

Op de lijst waarvoor het handhavingsverzoek is ingediend staan verschillende melkvee-, varkens- en rundveebedrijven en één geitenbedrijf. Gelderland telt zo'n 375 PAS-melders; bedrijven die in het verleden mochten uitbreiden als er slechts sprake was van een geringe toename van de stikstofuitstoot.
Doordat de Raad van State in mei 2019 na een mede door MOB aangespannen zaak een streep door dat systeem zette, hebben deze veehouders in principe geen geldige vergunning meer. Het legalisatieproces is inmiddels opgestart, maar MOB en Leefmilieu willen dat de provincie gaat handhaven op deze 'illegale' bedrijven. Zij hebben eerder eenzelfde soort verzoek neergelegd bij de provincie Friesland en in Overijssel.
Maar Gelders gedeputeerde Peter Drenth liet de boeren bij het protest vorige week bij het Provinciehuis al weten hier niet aan mee te werken. Jan Markink bevestigde dat later in de Statenvergadering: zolang de bedrijven in het traject van legalisatie zitten, zal de provincie niet handhaven. De vergunningverlening is onderweg; LNV neemt daar 3 jaar de tijd voor.
Onbenutte stikstofruimte
MOB vindt dat niet kunnen, dat er niet gehandhaafd wordt. De organisatie vreest ook dat bedrijven worden gelegaliseerd met stikstofruimte die ze nog niet hebben benut, waardoor de stikstofneerslag alleen maar zal toenemen.
Een woordvoerster van de provincie Gelderland meldt dat elk bedrijf dat nu nieuw begint of uitbreidt, geen extra stikstof mag uitstoten. Daar wordt ook op gehandhaafd. Dinsdag (morgen) bespreken de Gedeptueerde Staten een heel pakket aan maatregelen in verschillende sectoren, zoals de landbouw maar ook de bouw en industrie, om te zorgen dat er minder stikstof wordt uitgestoten én om de natuur te herstellen.
Furieus
LTO reageerde vorige maand al furieus op het ingediende handhavingsverzoek. 'Dit soort juridisch activisme zorgt voor onnodige druk op boerengezinnen. MOB beweerde vorig jaar nog geen rechtszaken tegen deze ondernemers op te starten. Met deze handhavingsverzoeken aan de provincie tonen zij hun ware aard', stelde Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving.
Volgens haar hebben de handhavingsverzoeken weinig kans van slagen. Het gaat om bedrijven die buiten hun schuld geen passende vergunning hebben, en die bij wet de toezegging hebben dat zij die alsnog voor uiterlijk eind 2024 krijgen, aldus Elshof.