Hoog water op komst; melkveehouder uit Druten redt zijn voer door te oogsten
Komend weekeinde (16 juli en 17 juli) wordt er een enorme waterpiek verwacht vanuit Duitsland via de Rijn, waarbij de uiterwaarden in Nederland onder water zullen lopen. Dat is zeldzaam in de zomer. „De laatste keer was in 2013, gemiddeld gebeurt dit eens in de 10 jaar”, vertelt hij. „We weten dus dat het kan gebeuren, maar we houden er geen rekening mee in onze bedrijfsvoering. De komende dagen is het een kwestie van snel schakelen, bijvoorbeeld met de loonwerker voor de oogst van de bieten en de maïs.”
Zetmeelaanvulling
Hij heeft in de uiterwaarden zo’n 15 hectare maïs staan en 2,5 hectare voederbieten. „Maïs kan niet tegen water. De maïs in dit stadium bevat vooral suiker en geen zetmeel. Dat is wel te voeren aan de koeien, maar ik moet wel zorgen voor zetmeelaanvulling. De voederbieten zijn nog klein en zacht. Dat betekent dat ik uiteindelijk 10 procent droge stof over ga houden. Bovendien vergt het oogsten een andere afstelling van de machine.”
'De laatste keer was in 2013, gemiddeld gebeurt dit eens in de 10 jaar'
Otto van Zoelen, melkveehouder in Druten (GD)
En dan nog het gras, met ruim 40 hectare het grootste gedeelte. „Het laten onderlopen en dan wachten totdat het water is weggezakt duurt te lang. Bovendien komt er dan erg veel stof in het gras. Het kan zijn dat mijn grasland straks ook verloren is gegaan.”
Risico
Een verzekering heeft Van Zoelen niet. In 2013 kwam het hoge water eerder en kon hij opnieuw inzaaien. Dat zit er dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet in. „Het is het risico dat wij nemen door zo dicht bij de rivier te verbouwen zeggen verzekeraars”, geeft hij aan. „Andere boeren in de regio zitten soms met dezelfde problemen. Een keer in de tien jaar is dat wel te behappen, maar nu is die termijn dus al iets opgeschoven. Daar maak ik me wel wat zorgen over.”
De Drutenaar krijgt het de komende dagen druk. Hij houdt ondertussen de voorspellingen voor het waterpeil nauwlettend in de gaten. Te veel kwelwater (water dat vanuit het grondwater naar boven komt) kan er al voor zorgen dat hij niet meer zijn land op kan. ,,Donderdag willen we al beginnen met het gras, we verwachten wel redelijk droog weer vanaf de middag.”
Boeren langs de oevers van een van Nederlands grootste rivieren geeft uitdagingen. ,,Maar de lichte en zware zavelgrond is ontzettend vruchtbare, mooie grond om op te verbouwen.”