Met Wroetvarken richting drie rendabele takken
Via de daglichtramen in de wroetstal valt de zon naar binnen op de varkens die al wroetend een ligplek creëren. Andere dieren hebben dat al gedaan en doen een dutje. Als Christian tussen de vleesvarkens loopt, vertelt hij trots dat twee weken geleden de eerste zeventig dieren zijn afgeleverd. „Ik ben tevreden over de eerste levering. We kunnen nog wat beter sturen in de juiste gewichtsklassen, maar ik was tevreden over de kwaliteit van de varkens. Daarnaast ging het laden ook veel sneller. Toen mijn vader en ik in de nacht van zondag op maandag laadden, zei pa: ‘Dit gaat wel vier keer sneller dan eerder.’ Omdat de varkens in de wroetstal door spijlen naar het middenpad en naar elkaar kunnen kijken, zijn de dieren veel rustiger, merk ik. Als we het voorhek van het hok openzetten, komen ze vanzelf. De varkens zijn gewend om veel beweging te hebben door de ruim opgezette hokken”, vertelt Christian.
De investering in het Wroetvarken-concept is na de realisatie van een buitenspeelboerderij in 2017 een volgende stap in de richting van hun ultieme ondernemersstrategie: „Elke bedrijfstak van ons moet in de toekomst rendabel zijn. We willen met elke tak een buffer opbouwen”, zegt Christian resoluut.
Niet meer rendabel
De keuze voor een concept speelde al jaren. De ondernemers wilden namelijk graag meer dan hun huidige gesloten varkenstak met dertig zeugen en driehonderd vleesvarkens die niet meer rendabel was. Zo zochten ze een concept waar meer aandacht was voor het dierenwelzijn en waar een vaste opbrengstprijs aan verbonden was. Eerst werd ook over biologisch nagedacht, maar daar ging na wikken en wegen een streep door. Christian: „Onze koeien lopen veel buiten en die weide mogen we dan volgens de biologische principes niet voor de zeugen gebruiken. Het bleek op onze bedrijfslocatie gewoon praktisch heel lastig om over te schakelen op biologisch.”
Uiteindelijk vonden ze twee jaar geleden in het Wroetvarken het concept dat ze dichter bij hun ultieme ondernemersvisie brengt. De naam van het initiatief doet de manier van varkenshouden eer aan, want de varkens kunnen de hele dag wroeten en hun natuurlijke gedrag vertonen. Elke wroetstal binnen het concept heeft namelijk dichte vloeren met een dikke laag strooisel.
Lees verder in de Vee & Gewas die vanaf vrijdag op de mat valt. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of een gratis proefnummer aan.