Stikstofbeleid uiterwaarden blijft ongewijzigd
Uit het onderzoek bleek dat stikstofdepositie vanuit de lucht de soortensamenstelling en daarmee de natuurwaarden niet beïnvloedt. Die conclusie werd getrokken na het analyseren van bodemmonsters van boeren met grond in de uiterwaarden en die te vergelijken met de onderzoeken die ten grondslag liggen aan de kritische depositie waarden (KDW) van de natuur in de uiterwaarden. Edgar Mulder stelde er vervolgens vragen over aan de minister, maar dat leidt niet tot aanpassingen in het beleid.
Geen effect
Minister Schouten: ‘Het is duidelijk dat uiterwaarden, waar al vele decennia op wordt bemest, niet gevoelig zijn voor het vermestende effect van stikstofdepositie. Hoogstwaarschijnlijk zijn de bodemmonsters dan ook niet genomen op locaties waar één van de kenmerkende vegetatietypen die behoren tot het leefgebiedtype 'Kamgrasweide & Bloemrijk weidevogelgrasland van het rivieren- en zeekleigebied'(Lg 11) daadwerkelijk voorkomt, ook al is het ter plaatste (volgens het artikel) wél zo op de kaart gezet.’
Motie Harbers/Geurts
Schouten verwijst vervolgens naar de maatregel van de provincies om percelen in agrarische gebruik binnen die Leefgebieden te schrappen als stikstofgevoelig. Dat besluit nam ze naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer van Jaco Geurts en Mark Harbers, ook naar aanleiding van onderzoek van Agrio, al in december 2020 en met die beslissing corrigeert ze de fouten die de provincies en het LNV hadden gemaakt.
Nieuw onderzoek
Agrio legde de uitkomst van het onderzoek ook voor aan de Provincie Gelderland, die het bevoegde orgaan is voor de uitvoering van het natuurbeleid, en vroeg of het aanleiding is om de KDW’s aan te passen. De woordvoerder van de Provincie Gelderland laat weten dat aanpassingen van de KDW’s een aangelegenheid zijn van het ministerie van LNV en dat de Provincie niet zelfstandig tot aanpassing overgaat. Navraag bij het ministerie levert op dat KDW’s alleen aangepast worden als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze niet kloppen.