Reudink-ForFarmers vreest klachten van nieuwe omwonenden in Lochem
Het bedrijf vreest dat de nieuwe bewoners veel meer over stank gaan klagen dan de huidige omwonenden. „Die zijn al vijftig jaar gewend aan de veevoederfabrieken”, zei de advocaat van ForFarmers Group BV dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Niet gereageerd
Het veevoederbedrijf vreest verder flink in zijn bedrijfsvoering beperkt te zullen worden door de woningbouwplannen aan de Hanzeweg. Als bewijs daarvoor noemde de raadsman de stilte bij de provincie Gelderland, die na maanden nog steeds niet op een nieuwe vergunningsaanvraag heeft gereageerd. En dat terwijl het bedrijf op verzoek van de provincie allerlei nieuwe informatie had toegestuurd.
Het gaat daarbij om een zogenoemde revisievergunning. Die ziet niet op een uitbreiding van de productiecapaciteit maar op een aantal wijzigingen van de productielijnen. De oude vergunning maakt in principe alleen de productie van varkens- en biggenvoer mogelijk, terwijl ForFarmers intussen ook andere veevoeders produceert, onder meer voor geiten en pluimvee. Het Lochemse bedrijf gaat ervan uit dat het produceren van meer verschillende types veevoer tot grotere pieken en dalen in de stankoverlast zullen leiden.
Hek
Om die reden wil het bedrijf niet dat er op relatief korte afstand nieuwe woningen worden gebouwd. Tijdens de rechtszaak zei de raadsman van de gemeente Lochem dat er wat de geur en geluid betreft nu al een hek rond ForFarmers staat en dat de huidige milieuoverlast binnen dat hek blijft terwijl de nieuwe woningen ruim buiten dat virtuele hek liggen. „En als ForFarmers wil uitbreiden of meer geuroverlast wil produceren moet het door het hek heen en daar een vergunning voor aanvragen”, aldus de Lochemse zegsman, die eraan toeveogde dat er tot nu toe niet of nauwelijks stankklachten over het bedrijf zijn ingediend.
Bovendien liggen de bestaande woningen dichter bij het veevoederbedrijf dan de nieuwe woningen. Maar volgens een milieudeskundige van ForFarmers gelden er strengere geurnormen voor nieuwe woningen dan voor woningen die al jaren geleden zijn gebouwd. En de nieuwe bewoners gaan volgens het bedrijf toch eerder klagen, ‘omdat ze het niet gewend zijn.’ De Raad van State gaat het allemaal nog eens goed onderzoeken en doet binnen zes tot twaalf weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Lauk Bouhuijzen