Achterhoekse kringlooplandbouw meer dan aardappelteelt op land veehouders
Agro-innovatie centrum de Marke neemt het initiatief en is samen met de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) en Wageningen Livestock Research verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Nieuw Achterhoeks Bouwplan.
Dit bouwplan moet leiden tot de best mogelijke vorm van kringlooplandbouw die ook oplossingen biedt voor de gevolgen van klimaatverandering, stikstofuitstoot reduceert en biodiversiteit vergroot. Vergroten van de toegevoegde waarde en het creëren van nieuwe verdienmodellen (bijvoorbeeld korte ketens) zijn een belangrijke randvoorwaarde.
Knellende wet-en regelgeving
De totstandkoming van het Nieuw Achterhoeks Bouwplan wordt deze zomer gestart met een verkenning van praktische duurzame inpassing van akkerbouwteelten in de melkveehouderij. Het netwerk van VKA boeren levert informatie en er er wordt een speciale kennisgroep opgericht. Geïnteresseerden kunnen zich melden via achterhoek@vruchtbarekringloop.nl voor 6 augustus.
Op basis van de bevindingen de komende maanden volgen de komende jaren praktische teeltproeven en wordt gezocht naar administratieve oplossingen voor knellende wet-en regelgeving, (bijvoorbeeld mestwetgeving over regionaal gebruik van dierlijke mest-red).
Agroproeftuin de Peel
De LNV experimenteer pilot ‘Samenwerking akkerbouw en veehouderij in de Achterhoek’ is een van de zes LNV experimenteer pilots in Nederland om te komen tot duurzame kringlooplandbouw. Een van de andere pilots is Agroproeftuin de Peel, met een concentratie van activiteiten in een met de Achterhoek vergelijkbaar landbouwgebied Noordoost-Brabant, dat ook overwegend uit zandgrond bestaat.
In deze regio wordt o.a. zaaisubsidie gegeven voor teeltproeven die bijdragen aan duurzame kringlooplandbouw. Bijvoorbeeld teelten die ‘eiwit van eigen bodem’ bevorderen. Agroproeftuin de Peel doet ook veel ervaring op met de toepassing van bodemverbeteraars.