Video: Werken in Denemarken bij drie totaal verschillende melkveehouders
Geerke, Vivianne, Rhodee, Naomi en Robin zijn jonge vloggers, boeren in de dop. Hoe krijgt de toekomst van deze studenten aan Aeres in Dronten vorm? Elke vrijdag verschijnt een vlog op deze website. De jeugd laat zien waar ze werken. Wat maken ze mee? Wat beweegt deze toekomstige boeren? Nemen zij het bedrijf van hun ouders over? Waarom (niet)?
Vivianne Goense houdt zich met name bezig met de schapen op het bedrijf thuis, met een akkerbouwtak. Ze werkt echter ook nog op een varkenshouderij, op een melkveehouderij én op een geitenhouderij. Vivianne is 20 jaar oud en komt uit het Zeeuwse Rilland. Door de week woont zij in Flevoland, dicht bij school. Thuis hebben ze een akkerbouwbedrijf en een schapenhouderij met 400 fokooien. Vivianne doet de opleiding Dier- en Veehouderij op de Aeres Hogeschool in Dronten. Zij denkt op dít moment het thuisbedrijf niet over te nemen, maar wie weet. Ze zal zeker en met veel passie in de agrarische sector werken. Ze is een echte liefhebber van vee. Vivianne zit in het bestuur van Trotse Jonge Boeren. „Want op deze prachtige sector die bestaat uit hard werken, weinig vrij zijn én up-to-date blijven, ben ik echt heel trots.” Dat laat de studente zien in haar vlogs!
Naomi de Rijk (19) zit in het tweede jaar van de Hogeschool in Dronten en koos de richting Dier- en Veehouderij. Op de boerderij thuis, in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn, lopen altijd al schapen. Van de melk van 30 koeien die zij sinds drie jaar hebben, maken zij zelf vloeibare zuivelproducten. Behalve een winkel waarin ze deze zuivel verkopen, is er ook nog een loonwerktak op het bedrijf. Naomi wil graag boerin worden. Ze wil hierbij de keten zo kort mogelijk houden: „Voor mij is de regionale afzet belangrijk. Verder vind ik dus koeien en schapen het interessantst, maar ik houd me ook héél graag bezig met techniek.” Het allermooiste dat voor al haar werkzaamheden geldt, is dat Naomi graag ‘nuttig’ bezig is. Ook dat zien we terug in haar filmpjes!
Rhodee Kroese is 19 en zit in de tweede van de Aeres Hogeschool. Ze volgt de studie varkens- en pluimveehouderij. Zij is opgegroeid op een boerderij met melkvee en vleesvarkens. Als zij thuis is in Marle bij het Overijsselse Hellendoorn, waar zij al haar hele leven woont, gaat vrijwel al haar aandacht naar de varkens. Niet naar de koeien! De studente heeft vele plannen; „In de toekomst wil ik een heleboel, zo wil ik graag docent varkenshouderij worden. Of in ieder geval een beroep waarin in veel kan praten, want dat vind ik erg leuk!” Of Rhodee het bedrijf thuis wil overnemen, dat wordt nog even de vraag. „Aangezien ik niet echt wat met koeien heb. Ik heb dan ook heel bewust voor de varkenshouderij gekozen, omdat deze dieren mij echt liggen en de manier van werken ook. Het mooiste aan mijn vakgebied vind ik de dieren en hun gedrag.” Dat je volgens Rhodee ook snel resultaat ziet van veranderingen die eventueel worden doorgevoerd bij de varkens, vindt zij erg prettig. Als de camera het maar zo snel kan volgen!
Geerke Sleurink zit in het derde leerjaar. Zij is 20 en woont op het praktijkbedrijf van de Agrarische Hogeschool in Dronten. Met nog negen anderen heeft ze onderdak in een woning tussen de bedrijfsgebouwen. Geerke doet de opleiding Dier- en Veehouderij. De Overijsselse student uit Steenwijkerwold is verknocht aan koeien. Zij groeide op op een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Bijna alle werk inclusief landwerk wordt er zelf gedaan. Na de opleiding wil Geerke graag haar passie, kennis en ervaring delen binnen de sector. „Diergezondheid en fokkerij zijn gebieden die mij aanspreken. Denk aan een rol als (onafhankelijk) adviseur. Hiervoor wil ik nog meer kennis en praktijkervaring opdoen, om dit vervolgens, als ik oud en wijs ben, weer over te brengen aan de jeugd in middelbaar of hoger beroepsonderwijs. Ik zou dit ontzettend graag willen combineren met een eigen melkveebedrijf, hoewel ik het bedrijf thuis niet kan overnemen.” Geerke vervolgt: „Als boerin sta je dichtbij de natuur en aan het begin van een lange voedselketen. Hoe mooi is het om hier verantwoordelijk voor te mogen zijn! De combinatie om tussen de koeien te staan én met de trekker op het land te zijn, vind ik geweldig. Ik vind het belangrijk om transparant te zijn naar de buitenwereld.” Het is duidelijk dat Geerke dát is op deze website!
Robin Toonen komt van oorsprong uit Brabant maar verhuisde mee met het bedrijf van zijn ouders en oom, naar het Groninger Oldambt. Naar Meedhuizen om precies te zijn. De 20-jarige student zit in het tweede jaar en koos voor de opleiding Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de Hogeschool. In Oldambt bestaat de boerderij uit 400 melkkoeien en een vleesvarkens-, zeugen en akkerbouwtak. Je zou zeggen dat Robin alle kanten op kan. Hij wil op termijn dan ook graag het bedrijf overnemen, maar zijn ouders vinden het belangrijk dat hij eerst zijn horizon gaat verbreden. „Zelf wil ik ook graag zien wat de sector nog meer te bieden heeft.” Robin zou voordat hij het bedrijf overneemt, ook nog graag in het buitenland zien hoe de agrarische sector er draait. Dat biedt de bezoeker van deze website mooi de mogelijkheid om mee te kijken!