Korte ketens groeien door
Liemers Trots jubileert en timmert aan lokale weg
Liemers Trots wil bijdragen aan de ontwikkeling van een divers voedsellandschap in de Liemers. Afgelopen week vierden zij hun 10-jarig bestaan; Peter Drenth, gedeputeerde van Gelderland, was erbij. Voorzitter van Liemers Trots, Sjef van Groningen, vindt het mooi dat Peter Drenth er zijn vakantie voor onderbrak. Van Groningen roemt de jonge agrarische mensen 'die ondanks alle negatieve publiciteit in de media', en 'misschien met hulp van corona', hun afzet en boerderijwinkels zelfs weten te vergroten. „We hebben dertig aangesloten bedrijven. En er onstaan gesloten kringlopen. Onze molenaar kan er van leven", zegt Van Groningen om zijn verhaal kracht bij te zetten.
Op 22 juli is het project Korte Ketens in het Liemers Landschap afgesloten op
Hof zum Walde in Spijk. Zonnig weer en een excursie over de monumentale boerderij waren enkele van de ingrediënten voor een feestje. De partners van het project (Liemers Trots, LiemERS++, LTO afdeling de Liemers Montferland, gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar en Montferland) spraken over de beweging die de korte keten ondernemers in de Liemers de afgelopen vijf jaar hebben gemaakt: in een roerige tijd zijn velen van hen hun product (verder) gaan verwerken tot smaakvolle ingrediënten voor restaurants en consumenten in de Liemers. Emiel en Esther Stam, eigenaars van Hof zum Walde werken aan het realiseren van een eigen en onderscheidend zuivelconcept met 100 procent kruidenrijk grasland.
Huis aan huis magazine
Sjef van Groningen zegt dat deze week hun eigen magazine huis aan huis zal worden verspreid. Dit zal volgens hem nóg meer bekendheid en klandizie opleveren. In het magazine van Liemers Trots vertellen boeren met passie over hun kazen, zacht-fruit, vergeten groenten en eieren die zij zelf rechtstreeks aan de consument en de horeca verkopen. De diversiteit aan Liemerse producten is een gevolg van de variatie in de bodem. Van Groningen noemt overslaggronden van de Rijn, zandgronden uit de IJstijd en natte broeklanden.
Het magazine werd gemaakt dankzij een bijdrage van de gemeenten. Zo helpen de overheden om de grote diversiteit aan producten onder de aandacht van de consument te brengen. Gedeputeerde Peter Drenth ziet afzetmogelijkheden voor Liemerse producten in het bedrijfsrestaurant van de provincie. Hij vraagt ook aan de grote supermarkten om lokale producten in het winkelschap op te nemen.
Regionale missie
Missie van Liemers Trots is het bevorderen van kennis over en het gebruik van regionaal en geproduceerde voedingsmiddelen en het ondersteunen van leden door middel van pr, regionale activiteiten, ontwikkelen beeldmerk/keurmerk en bewaking regionaliteit. Ook bijdragen aan een duurzame leefomgeving is een prioriteit.
Liemers Trots wil samenwerking tussen producenten, verwerkers, horeca, speciaalzaken, toerisme, zorg en onderwijs bevorderen en ondersteunen. En promotie van afzet van het regionale product bewerkstelligen. Ze werkt aan gebundelde afzet van regionale producten uit De Liemers en educatie over regionaal voedsel, gezondheid en leefomgeving.