Gelderland krijgt 162 miljoen voor natuurherstel
Het is geld is onderdeel van de 10-jarige stikstofaanpak van provincies en het Rijk. Deze aanpak moet de hoeveelheid stikstof terugdringen en ervoor zorgen dat het in 2030 aantoonbaar beter gaat met stikstofgevoelige natuur. De 162 miljoen is nadrukkelijk bedoeld voor natuurherstel en niet voor bronmaatregelen, zoals een opkoopregeling om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Het natuurgeld wordt vooral ingezet voor het herstel van bossen, heiden, stuifzanden, beken en venen op de Veluwe, in de Rijntakken en de Achterhoek. Te denken valt aan het afgraven van dichtgegroeide stuifzanden, aanplant van heide maar ook aan maatregelen op het gebied van hydrologie (herstel waterpeil), faunapassages en geleiding van recreatie. Voor de uitvoering van de natuurmaatregelen werkt de provincie nauw samen met landgoedeigenaren, natuurbeheerders, waterschappen en agrariërs.
Natuurinclusieve landbouw
Daarnaast wordt een nog onbekend deel van het geld gebruikt voor het stimuleren en ondersteunen van natuurinclusieve landbouw op bedrijven die kort bij een Natura2000-gebied zitten, om zo een soort overgangsgebied te creëren tussen landbouw en natuur.
In het agrarische gebied tussen de Veluwe en de IJssel is hiervoor een proefproject gestart. Twaalf boeren onderzoeken daar samen met de landgoedeigenaren (verpachters) hoe ze de biodiversiteit kunnen vergroten. Natuurinclusieve landbouw is gericht op een gezonde bodem, kringloop, natuur en landschap. Maar een gezonde financiële bedrijfsvoering met een goed verdienmodel staat daarbij voorop, benadrukt een woordvoerster van de provincie. „Het kan variëren van heel licht tot donkergroen, maar zonder goed verdienmodel voor de landbouw heeft het geen kans van slagen.”