Noodkreet van boeren rond Wierdense Veld: 'We staan in ons hemd'
'Dit provinciebestuur kiest ervoor om én de Natura2000-status te behouden en ook de drinkwaterwinningen op het huidige vergunningspeil te handhaven. Dat kan volgens de provincie door een extra grote bufferzone oostelijk van het Wierdense Veld te realiseren. Deze bufferzone gaat veel meer bedrijven raken dan in eerste instantie in de gebiedsanalyse stond omschreven en daar maken wij ons enorm kwaad om', schrijven de boeren in een gezamenlijk persbericht.
Gedragen oplossing
Bram Egberts is één van de boeren in het gebied. Hij voelt zich in zijn hemd gezet door de provincie, die vaart wil maken met het herstel van zeldzaam hoogveen in het natuurgebied, waardoor land flink natter moet worden. „Kom met fatsoenlijke en gedragen oplossingen waar ook de omgeving mee uit de voeten kan en dus niet oplossingen waarbij wij ons overbodig moeten voelen of nog erger, ons niet meer gewenst moeten voelen", zegt hij.
Het steekt hem dat rapporten waarin wordt geschreven dat drinkwaterwinning in het gebied een grote invloed heeft op het natuurgebied niet serieus worden genomen. „Deze twee maatschappelijke functies pal naast elkaar gaat hem niet worden. En aangezien drinkwater essentiëler is dan herstel van hoogveen, zou het weghalen van het Natura2000-stempel van het Wierdense Veld een logische stap zijn in onze beleving. Dit provinciebestuur kiest er echter voor om en de Naturastatus te behouden en ook de drinkwaterwinningen op het huidige vergunningspeil te handhaven. Dat kan volgens hen door een extra grote bufferzone oostelijk van het natuurgebied te realiseren. Terwijl dat juist heel veel boeren gaat raken."
Arrogante opstelling
Er komt budget beschikbaar om boeren uit te kopen of te compenseren. Egberts denkt dat het geld (20 miljoen euro) niet toereikend gaat zijn. „omdat het gronden betreffen met een dubbele maatschappelijke functie. Verder storen wij ons enorm aan de arrogante opstelling van de provincie door te zeggen: wij zullen wel even bepalen hoe en wat er met de bedrijven in de omgeving van het Wierdense Veld moet gebeuren, die houding komt ons echt de strot uit. Het is complete minachting hoe er over onze agrarische eigendommen nagedacht en gesproken wordt."
Minister Schouten gaf midden juni aan dat de kosten voor het natuurherstel in het Wierdense Veld worden geraamd op 40 miljoen euro. Derk Boswijk (CDA) stelde daar Kamervragen over. Hij wilde weten of de geraamde kosten in verhouding staan tot de te behalen natuurdoelen, en of er een maatschappelijk draagvlak is om 39,5 miljoen euro te besteden aan een natuurgebied van 420 hectare. Schouten vond van wel, schreef ze in haar antwoorden. Op grond van de Habitatrichtlijn is Nederland verplicht om hier verslechtering te voorkomen, en de investering helpt Nederland om uit de stikstofcrisis te komen. Daarom vindt de minister deze investering te onderbouwen.