Haaksbergen blijft melkveehouder bestoken met dwangsommen
Vorig jaar voerde Hesselink eveneens voor de Raad van State een rechtszaak over 60.000 euro aan dwangsommen. Die moet de boer betalen, besliste de hoogste bestuursrechter in oktober 2020. De gemeente heeft Hesselink een afbetalingsregeling aangeboden. Hij lost af met 25 euro per maand. „Je hoeft geen professor te zijn om te snappen dat een melkveehouder als ik dat allemaal niet kan betalen", zei hij maandag door de telefoon tegen staatsraad Ralph Pans. „Abnormaal hoge dwangsommen", vindt Hesselink.
Rioolbuizen
De dwangsom van vorig jaar ging over mest die niet op een vloeistofdichte vloer is opgeslagen. De dwangsom waartegen Hesselink zich maandag verzette heeft te maken met de opslag van bouw- en sloopafval aan de Broekheurnerweg. Althans, zo kijkt de gemeente Haaksbergen er tegenaan. „Het ligt vol rommel, rioolbuizen, plastic, klinkers, sloopafval", zei een woordvoerder van de gemeente via een videoscherm.
Het zou al tien jaar op het erf liggen. „Dat kunnen ze niet weten. Ze kwamen nooit kijken’’, reageerde Hesselink. Hij ontkent dat het om afval gaat want het zijn bouwmaterialen die er hooguit twee tot zes jaar liggen. Dat is gekomen omdat hij het niet aandurft zijn stal uit te breiden. Daar heeft hij een vergunning voor en ook het materiaal is er dus. Maar hij wil eerst lopende onenigheid met de NVWA en de RVO opgeruimd hebben, zei hij.
Afbetalingsregeling
De Raad van State beslist over enkele weken of ook de dwangsom van 55.000 euro betaald moet gaan worden. De gemeente liet alvast weten dat er dan een nieuwe afbetalingsregeling komt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel