Natuurboer raakt graanperceel kwijt aan provincie Gelderland

Van Silfhout heeft in totaal de beschikking over 15 hectare, en de akker aan de Panoramaweg in Bennekom beslaat 10,4 hectare. Hij teelt daar onder meer boekweit en Veluwse kruiprogge. Elders op de Veluwezoom staan ook Aalter troshaver en rode en zwarte emmer. De granen worden lokaal gemalen en verwerkt tot streekbroden en prijswinnend bier.
De oud-onderzoeksjournalist werkt samen met een gescheperde schaapskudde, en gebruikt alleen de mest uit de schapenstal. Hij noemt het 'boerinclusief naturen'; een tussenvorm tussen natuur en landbouw in. „Onze manier van werken brengt zeldzame akkerkruiden terug, ik zie vlinders, bijen, libelles en vogels die daarvan profiteren. En dan verbouw ik ook nog voedsel. Ik denk juist dat deze vorm van landbouw méér biodiversiteit oplevert dan het laten verschralen tot een natuurlijke akker”, stelt hij.
Bestemd voor natuur
Maar de provincie Gelderland ziet dat anders. „De bewuste landbouwgrond is aangekocht met natuurgeld en bestemd voor natuur. Omdat een daarvoor benodigde bestemmingsplansprocedure tijd kost, is de grond voor 1 jaar tegen zwaar gereduceerde prijs ter pacht aangeboden. Inmiddels zijn de plannen steeds concreter. Er komt geen klimaatbos. We denken aan ruig grasland en het beheer van akkers waar insecten en vogels zich goed kunnen ontwikkelen, zonder verstoord te worden door landbouwactiviteiten”, laat een woordvoerder weten.
Van Silfhout noemt dat 'beleidsnatuur'. Hij vindt dat de provincie er star in zit. „Ze kennen óf natuur, óf landbouw. Jammer dat ze niet verder willen kijken naar onze tussenvorm. Er is al zo weinig ruimte voor akkerbouw op de Veluwezoom, en nu wordt courante landbouwgrond voor de humane voedselvoorziening uit productie genomen.” De Bennekomse akker zou anders goed zijn voor 50.000 broden, of 100.000 flesjes streekbier.
Maar Stichting Graangeluk is zeker niet uitgeboerd. Van Silfhout krijgt intussen van diverse kanten percelen aangeboden, laat hij weten.