Tour de Boer voor Ziekte van Duchenne
Polinder (38) groeide op in het Gelderse Oldebroek, midden tussen de boeren. Zijn vader werkte bij de Coberco in Zwolle. In z'n jonge jaren hielp hij in de buurt mee met melken, eieren rapen en kippen vangen.
Zeven jaar geleden kwam hij weer in contact met een oude buurjongen, Hans van Boven. „We bleken allebei in Kampen te wonen.” En Van Bovens zoontje Daney (inmiddels 11) was net gediagnosticeerd met de ziekte van Duchenne.
Dat is een nare progressieve spierziekte die bijna alleen bij jongens voorkomt, vertelt Polinder. In Nederland zijn er 850 jongens en 2 meisjes met Duchenne. Op den duur belanden ze in een rolstoel. Dankzij veel onderzoek is de laatste tien jaar de levensverwachting wel verbeterd. „De gemiddelde leeftijd van patiënten is nu 28 jaar; dat was vroeger maar een jaar of twintig.” Meer onderzoek naar de ziekte is uiteraard hard nodig.
Duchenne Heroes
In 2016 fietste Polinder daarom voor het eerst mee met de jaarlijkse mountainbike-sponsortocht van Duchenne Heroes, samen met zijn kameraad Van Boven. Die tocht gaat altijd vanuit Zuid-Duitsland naar de Vaalserberg. Vorig jaar ging het evenement vanwege corona niet door. Voor dit jaar lijken de seinen wel op groen te staan. „Maar Duitsland wil dat alleen geteste en gevaccineerde mensen mee doen, en daar pas ik voor.”
De Kampenaar besloot daarom zijn eigen tourtocht te organiseren, binnen Nederland. Van zaterdag 11 tot zaterdag 18 september gaat hij circa 100 kilometer per dag mountainbiken, op verschillende mountainbikeroutes in het land. Zijn vrouw Rianne rijdt mee in de camper, van stop naar stop. Hij wil het liefst stoppen en overnachten bij boeren op het erf.
'Regels elke keer veranderd'
„Ik ben zelf planner bij een transportbedrijf, dus ik kom helaas niet zoveel meer in contact met boeren als vroeger. Maar ik volg er een heel aantal op Twitter. Ik heb de agrarische sector altijd interessant gevonden. En zeker de laatste tijd, sinds de stikstofprotesten. Elke keer worden de regels voor boeren weer veranderd, ze moeten twee stappen achteruit doen voordat ze een stap naar voren kunnen zetten. Je hoort heel vaak dat mensen óver boeren praten, in plaats van mét. Dat wil ik nu dus gaan doen, gecombineerd met het fietsen.”
Adressen
Via Twitter deed hij er gisteren een oproep uit, dat hij op zoek was naar adressen. Inmiddels heeft hij al vijf adressen waar hij mag overnachten en mee-eten, te beginnen bij een boer in Tuk bij Steenwijk. Vandaar gaat het richting Odoorn, Vroomshoop, Enter en Loosbroek.
„Ik zoek nog twee adressen, eentje in de buurt van Weert en eentje in de regio Sittard-Geleen. In Zuid-Limburg zou ik het liefst bij een tuinder of een vollegrondsgroentekweker uitkomen. Ook een varkenshouder heb ik nog niet op mijn lijstje.” Voor de dagelijkse twee tussenstops zoekt hij eveneens nog adressen waar hij een uurtje op verhaal kan komen. Op de laatste dag wil Polinder gelijktijdig met de groep van Duchenne Heroes finishen op de Vaalserberg.
Polinder is van plan om via de sociale media dagelijks verslag te doen van zijn tocht, en daarbij zowel de kwetsbare positie van kinderen met Duchenne als die van de boeren onder de aandacht te brengen. „Ik noem het daarom ook: Tour de Boer met mountainbike.”
Zijn streefbedrag is (minimaal) 2.500 euro. Wie Polinder wil sponsoren, kan dat doen via deze link.
Boeren die een overnachtingsplaats of tussenstop willen aanbieden, kunnen dat doen via zijn Twitteraccount @polindertrnsprt.