Een voorbeeld kringloopboer
Fotoserie: Biologisch melkveehouder uit Overijssel is bezorgd over zijn toekomst
De melkveehouder heeft dus 60 koeien en 23 hectare in eigendom. In totaal gebruikt de maatschap 70 hectare, waaronder van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. 20 hectare voor het weiden van jongvee en als beheergrond met gras en graan, en 9 hectare hooiland.
Benno Wijlens (38) boert extensief, werkt in oude gebouwen en huurt nauwelijks een loonwerker in voor het landwerk. Hij helpt Natuurmonumenten verschralen. Bij de melktap op zijn erf ontvangt Wijlens klanten van allerlei pluimage aan wie hij eindeloos het mooie verhaal achter de melk kan vertellen, en dit doen zijn ouders en hij met veel plezier.
Aanschaf ekoploeg
„Voor de regel er was, ben ik uit eigen initiatief bezig met het verdunnen van de mest. Ik hang twee secondhand tonnetjes achter elkaar om druk te verdelen en kosten te sparen, en ik heb een ontheffing voor bovengronds uitrijden. Véél beter voor de bodem.” Hij laat zien dat de weides er, niet alleen door biologisch beheer, maar ook door dat bovengronds bemesten, fantastisch uitzien. „Waar een koe poepte, komt nu plots de klaver weer terug, na al die droge jaren.” Hij kocht onlangs een ekoploeg (‘duur maar het geld waard’) en heeft lichte trekkers en machines op grote banden. Wijlens vindt dat er veel te veel regels zijn, en nog steeds bijkomen; „Kijk naar de weidegang."
Pas op de plaats
Behalve dat Wijlens niet weet of en hoe hij moet investeren, weet hij ook niet ‘waarom er een probleem wordt gecreëerd met fosfaat, CO2 en stikstof’. Hij doet een poging zijn filosofie te verwoorden; „Het werken met een rekenmodel kan makkelijk het resultaat beïnvloeden; we moeten meten, maar dat wil men niet. Dus ik denk dat er iets anders gaande is. Al een paar jaar dacht ik dat het de politiek om de grond te doen is. Want heb je grond, heb je geld. Maar nu denk ik dat het daar niet bij blijft; Sinds kort denk ik, heb je geld, heb je macht. Dat is het plan erachter.”
Wijlens laat een stilte vallen. Maar hoezo, wie heeft er een plan en waarom wordt daar door politici en ambtenaren dan aan meegewerkt? Wijlens heft zijn armen in de lucht; „Zeg het maar! Ik weet het niet. Maar dat het mensen om macht gaat, dat is van alle tijden.” Wijlens zucht.
„En intussen proberen wij aan de gang te blijven. Niet meer en niet minder, een pas op de plaats, dat is stilstand. Dat is geen goed uitgangspunt.”
In de papieren Vee & Gewas die dit weekend in de bus valt, het hele relaas van Wijlens. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of een gratis proefnummer aan.