Temperatuurvoelers voorkomen brand in mestopslag
De Sallandse pluimveehouders werken met het Salomons Mestdroogsysteem voor het drogen en hygiëniseren van de kippenmest uit de drie volièrestallen. Op de betonvloer in de mestloods ligt om de 80 centimeter een geperforeerde buis van 9 centimeter doorsnee, over de gehele lengte van de schuur.
De kippenmest komt er bovenop en wordt belucht via de buizen. De vochtige kippenmest gaat vanzelf broeien; door de warmte komt de waterdamp vrij en droogt de mest in. Tegelijkertijd wordt de temperatuur hoog genoeg om de mest te hygiëniseren ten behoeve van de export naar Duitsland en Frankrijk.
Uur lang 70 graden
De mest moet minimaal een uur 70 graden warm worden, om de eventueel aanwezige ziektekiemen af te doden. Temperatuursensoren in lange metalen voelers registreren hoe warm de mest is. Het opwarmen gaat van nature en het afkoelen gebeurt automatisch, via extra luchttoevoer door de buizen.
Vorige week dinsdag liep de temperatuur echter te hoog op. Jolanda Kieftenbeld: „Ik was 's ochtends al wezen kijken, toen was de mest al vrij warm. We hebben handmatig geprobeerd om het af te koelen, maar dat lukte niet. 's Avonds om 10 uur kreeg ik een alarmmelding: de voelers registreerden een temperatuur van 90 graden. Er was nog geen brand maar er kwam al wel rook van af”, vertelt ze.
Kieftenbeld twijfelde even of ze 112 zou bellen, maar besloot het toch te doen. “We durfden het niet aan om de mest zelf uit elkaar te trekken en we kregen de temperatuur ook niet naar beneden.”
Buizen gesmolten
Achteraf is het maar goed ook dat de brandweer is gebeld. „Binnenin was de mest al 140 graden, heeft de brandweer gemeten”, zegt ze, „de buizen waren gewoon gesmolten.” Dankzij het systeem kunnen de 40.000 Brown Nick en Dekalb leghennen vandaag de dag nog rustig doorproduceren. De eitjes worden afgezet bij pakstation EWN.
Eigen processors
Het Salomons-mestdroogsysteem is een ontwerp van de Drontense pluimvee-ondernemer Klaasjan Salomons. Hij heeft het systeem sinds 2015 op de markt. Sinds drie jaar wordt de mestdrooginstallatie voorzien van eigen Salomons-processors die via een app automatisch een alarmmelding kunnen uitsturen als de temperatuur te hoog oploopt.
„We hebben in Nederland circa 100 installaties verkocht, waarvan pakweg de helft met alarminstallatie”, vertelt hij. Het alarmsysteem met de voelers is eventueel ook los te leveren. Pluimveehouders die op die manier aan brandpreventie willen doen, kunnen daarvoor bij Salomons terecht. „Ook voor het bewaken van opgeslagen hooi en stro zijn de voelers toepasbaar.”