50.000 euro voor biodiversiteit in Gelderland en Overijssel
Het innovatiefonds heeft in totaal 200.000 euro verdeeld over tien projecten door heel Nederland. Een daarvan is het project ‘Hoopheggen’. Dit project plant - zoals de naam al zegt - heggen in landschappen. Volgens de stichting zijn heggen goed te gebruiken in weilanden, ze keren het vee (en hoeven, anders dan prikkeldraad, niet na twintig jaar vervangen te worden), dragen bij aan de gezondheid van koeien, en verstevigen de biodiversiteit.
„Dit project sluit naadloos aan bij ons ‘aanvalsplan landschapselementen“, vertelt Sanne Hooiveld van het Innovatiefonds. „In dat plan streven wij naar meer landschapselementen die biodiversiteit bevorderen“. Hoopheggen heeft volgens haar goede plannen, een enthousiast team, en er zijn veel boeren bij betrokken. „Dat maakte het een goede kandidaat.“
Boeren aan het Roer
Ook het project ‘Boeren aan het Roer’ heeft een bijdrage ontvangen. „In dit project laten we boeren zelf aan de slag gaan met biodiversiteit“, vertelt projectleider Jeroen van den Brugge. Hij geeft op Hogeschool Aeres een cursus voor boeren die meer natuurinclusief willen boeren. In dit project gaan die boeren meten wat het effect van hun inspanning is op de biodiversiteit. Ze meten de kwaliteit van het water, van de bodem, en het aantal insecten, en kunnen zo het resultaat van hun inspanningen meten. „Als je ziet dat je inspanningen resultaat hebben, motiveert dat om door te gaan“, denkt Van den Brugge. Bovendien, vertelt hij, kunnen deze metingen met elkaar in verband worden gebracht - zo kun je kijken of een verbetering van de bodemkwaliteit leidt tot een vermeerdering van het aantal insecten.
Een van de redenen dat dit project een bijdrage heeft gekregen is omdat boeren hier zelf aan de slag gaan met biodiversiteit, vertelt Hooiveld. Dat kan een inspiratiebron zijn voor weer andere boeren om ook de biodiversiteit te stimuleren.
Het project loopt in de Achterhoek en aan de randen van de IJssel.