Gosschalk mag vanaf dinsdag 31 augustus onder verscherpt toezicht weer slachten
De slachthuiserkenning werd op 3 juli ingetrokken nadat er undercoverbeelden van Varkens in Nood naar buiten kwamen. Daarop is te zien hoe varkens en runderen hard worden aangepakt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde verschillende overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. De dienst besloot daarom om de slachterij te sluiten.
Vervolgens moest Gosschalk een plan van aanpak indienen bij de NVWA om de situatie in het slachthuis te verbeteren. In totaal heeft de slachterij vijf keer een verbeterplan aangeleverd, waarvan er vier eerder als onvoldoende werden beoordeeld door instantie. Het vijfde plan van aanpak voldoet volgens de instantie aan de gestelde randvoorwaarden om de schorsing van de slachthuiserkenning op te heffen.
Over het goedgekeurde van aanpak constateert de NVWA dat de wijze van leidinggeven zo is aangepast dat er voortaan beter gewaarborgd wordt dat de medewerkers niet opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan. Daarvoor is onder andere een autonome Welfare Toezichthouder ingesteld. Deze medewerker monitort of er gewerkt wordt volgens voorschriften, neemt indien nodig maatregelen en rapporteert periodiek aan de directie. Ook laat Gosschalk alleen medewerkers met levende dieren werken die daarvoor de juiste opleiding hebben gevolgd en daardoor genoeg vakbekwaam zijn.
Verscherpt toezicht
Gosschalk mag vanaf dinsdag 31 augustus, na twee maanden van sluiting, onder verscherpt toezicht de slachtwerkzaamheden weer hervatten. Hiervoor moet de slachterij wel aan een aantal voorwaarden voldoen: zo moet er permanent een tweede NVWA-toezichthouder aanwezig zijn, waarvan de kosten voor rekening van het slachthuis komen. Ook is het aanvoeren van dieren enkel toegestaan onder toezicht van de NVWA.
Daarnaast zijn de slachtsnelheid en de mogelijkheid om op en af te schalen onderbouwd, zodat het dierenwelzijn volgens de NVWA goed is gewaarborgd. Er wordt opgestart met een bandsnelheid die significant lager is dan de slachtsnelheid bij normale bedrijfsvoering. Onder de voorwaarde dat het dierenwelzijn geborgd blijft kan de bandsnelheid in kleine stapjes van telkens 5 procent omhoog. Daarbij is het nog niet zeker of de bandsnelheid van voor de sluiting weer behaald kan worden. De NVWA houdt toezicht op dit proces en geeft indien nodig de aanwijzing tot het verlagen van de slachtsnelheid.
Het is niet bekend hoelang Gosschalk onder verscherpt toezicht moet staan. Als in de praktijk blijkt dat het slachthuis niet voldoet aan wat met het plan van aanpak is toegezegd en beoogd, neemt de NVWA opnieuw maatregelen en schorst zo nodig opnieuw de erkenning.
Dier centraal
Via een statement laat Gosschalk weten dat de heropening een afsluiting is van een onzekere periode voor de medewerkers en relaties. Ook schrijft de directie dat ze er het 'volste vertrouwen' in heeft dat het stevige pakket aan maatregelen ervoor zorgt dat het dierenwelzijn maximaal gewaarborgd wordt.
Daarvoor heeft Gosschalk 'twee bovenwettelijke maatregelen' ingevoerd. Zo stelt de slachterij voortaan het gedrag van een dier centraal bij het bepalen van de slachtsnelheid. Dit betekent dat de aanvoersnelheid van het stalproces en de dierenwelzijnsaspecten zwaarder wegen dan het slachttempo. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen uniek in Nederland.
Verder hebben ze het cameratoezicht uitgebreid en geïntensiveerd. Zo is het aantal camera’s van 12 naar 29 gegaan, waardoor het proces scherper in beeld is. Het dierenwelzijn moet zo bij iedere stap in het proces gemonitord worden. Daarnaast is Gosschalk begonnen met het implementeren van Artificial Intelligence (AI). AI herkent automatisch camerabeelden waar iets mis zou kunnen zijn, selecteert deze beelden en stelt de directie en de NVWA op de hoogte als er zaken niet goed gaan.
Strafrechtelijk onderzoek
Naast het bestuursrechtelijke spoor is er ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, dat nog steeds bezig is. Dit wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA, in nauwe samenspraak met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Over de voortgang daarvan kan de NVWA geen informatie kwijt.