Provincie Overijssel in hoger beroep tegen beweidingsvergunning
GS is van mening dat handhaving onredelijk is, omdat het bedrijf geen verwijt kan worden gemaakt. „Het bedrijf heeft vertrouwd op de wettelijke vrijstelling voor beweiden en bemesten”, stelt de provincie. „Op de datum dat de Natura 2000-gebieden werden aangewezen (1994) waren de betreffende percelen al agrarisch in gebruik. Het beweiden en bemesten als ‘bestaand gebruik’ is vrijgesteld van de vergunningsplicht”, vult de provincie verder aan.
Geen toename depositie
GS staat daarbij op het standpunt dat er geen significante toename is van de stikstofdepositie in vergelijking met de referentiesituatie. Tenslotte wijst GS de rechtbank op recente jurisprudentie over intern salderen, waarin duidelijk gesteld wordt dat het niet nodig is aan te tonen dat het beweiden en bemesten sinds 1994 onafgebroken en op dezelfde manier, als één-en-hetzelfde-project, heeft plaatsgevonden. Hier is de Rechtbank in haar uitspraak aan voorbij gegaan, aldus GS.
Tegelijk besluiten GS dat het eerdere besluit in deze zaak wordt herzien, waarmee ze tegemoet komen aan de uitspraak van de Rechtbank. GS blijven bij hun conclusie dat beweiden en bemesten niet vergunningplichtig is. Het handhavingsverzoek door MOB, dat de aanleiding was voor deze procedures, wijzen zij wederom af. Dit nieuwe besluit zal worden betrokken in de procedure van het hoger beroep.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Overijssel