'Kosten-batenanalyse investeringen natuurherstel Wierdense Veld ontbreekt'

Het gaat om 180 hectare aangrenzend landbouwgrond in de provincie Overijssel, om het waterpeil in het Wierdense Veld uiteindelijk met 5 centimeter te kunnen verhogen. Dat moet hoogveen weer actief maken, een natuurdoel in het beschermde Natura 2000-gebied.
Volgens Stichting Agrifacts is er echter geen kosten-batenanalyse gemaakt waarbij ook naar andere mogelijkheden wordt gekeken om hoogveen te herstellen, zoals bijvoorbeeld een waterondoorlatende wand. Ook wordt er getwijfeld aan de effectiviteit van het verhogen van het grondwaterpeil, door de hoogteverschillen in het natuurgebied en drinkwaterwinning. Stichting Agrifacts heeft twee voormalig terreinbeheerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten naar de situatie in het Wierdense Veld laten kijken.
Aanvullend onderzoek
Stichting Agrifacts heeft de provincie Overijssel om het onderzoeksrapport gevraagd, dat uiteindelijk niet is afgemaakt. LTO Noord, dat betrokken was bij het onderzoek, baalt dat er toch een onderzoeksrapport is verschenen. „Toen duidelijk werd dat de doelen met de beoogde maatregelen niet haalbaar waren, heeft LTO dit direct aangekaart bij de provincie Overijssel. Er is gevraagd om extra geld voor het aanvullende onderzoek. Tot op de dag van vandaag heeft de provincie hierover geen belsuit genomen", zegt een woordvoerder van LTO Noord tegenover Stichting Agrifacts.
Boeren die met hun bedrijf grenzen of in de buurt liggen van het natuurgebied maken zich grote zorgen over de voorgenomen maatregelen. „Kom met fatsoenlijke en gedragen oplossingen waar ook de omgeving mee uit de voeten kan en dus niet oplossingen waarbij wij ons overbodig moeten voelen of nog erger, ons niet meer gewenst moeten voelen", zei boer in het gebied Bram Egberts eerder.
Stikstof
Demissonair Landbouwminister Carola Schouten heeft eerder laten weten dat de natuurmaatregelen 14 boeren treft. Zij zullen waarschijnlijk hun bedrijfsvoering moeten aanpassen of hun bedrijf verplaatsen. Volgens Schouten helpt de investering van 40 miljoen euro ook om stikstofdoelen te halen. 'Door het verbeteren van de waterhuishouding wordt stikstofgevoelige natuur versterkt. De uitvoering leidt ook tot extensivering van de landbouw en het landgebruik nabij het Natura 2000-gebied. Dit leidt tot vermindering van de stikstofdepositie op het Natura 2000-gebied en tot toekomstbestendige vormen van landbouw passend bij het gebied', schrijft Schouten als antwoord op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk.
Het hele onderzoek van Stichting Agrifacts is hier te downloaden en te lezen.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Stichting AgriFacts