Gemeente Almelo: ‘Geen glyfosaat meer op gepachte gemeentegronden’
Gemeente Almelo heeft een beperkte oppervlakte aan gronden in bezit die nu nog in aanmerking komen voor agrarische verpachting. Het gaat dan voornamelijk om gronden die de gemeente heeft aangekocht voor verwachte of geplande ontwikkelingen en niet verkochte gronden in bedrijfstereinen. De afgelopen jaren heeft de gemeente deze gronden via geliberaliseerde pacht uitgegeven aan loonwerkers die de grond mochten gebruiken. Hierbij ging het altijd om kortdurende pacht.
Op 5 maart 2020 heeft de Centrale Grondkamer besloten dat het gebruik van glyfosaat houdende stoffen mag worden verboden bij eenjarige pachtcontracten. GroenLinks (ondersteund door Leefbaar Almelo, D66, SP en PvdA) diende daarom in november 2020 een motie in om met onmiddelijke ingang een verbod op het gebruik van glyfosaat bij eenjarige pachtcontracten in te stellen. Die motie werd onlangs aangenomen waardoor het verbod in werking kan treden.
‘Voor de bühne’
Arjan Bonthuis, voorzitter van LTO Noord afdeling Zuid-Twente, vindt dat de gemeente deze maatregel neemt voor de bühne. „Er wordt al snel gesproken over glyfosaat als gif, maar het zijn gewasbeschermingsmiddelden. En die gewasbeschermingsmiddelen voorkomen dat onkruiden zoals jakobkruiskruid, fluitekruid en ridderzuring gaan woekeren. Die kruiden zijn namelijk niet bevoordelijk voor de biodiversiteit maar verstoren deze juist of zijn zelfs giftig voor dieren en mensen. Daarbij is glyfosaat goedgekeurd door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden red.). De gemeente trekt nu het oordeel van Ctgb in twijfel door glyfosaat te vebieden.”
Bonthuis stelt dat boeren wel last kunnen krijgen van deze maatregel, maar dat hij verwacht dat de gemeente er misschien zelf het meeste last van krijgt. „Op den duur zullen boeren die gronden niet meer willen pachten omdat ze zo vol zitten met zaden van onkruid dat ze niet meer geschikt zijn voor landbouw. Dan kunnen ze de gronden zelf gaan beheren.”