Kamervragen over 'miljoenenverspilling' Wierdense Veld

De maatregelen voor herstel van zeldzaam hoogveen, zoals het verhogen van het waterpeil, treffen ook boeren in het gebied. Er wordt geld uitgetrokken om bedrijven in de buurt van het Natura 2000-gebied te compenseren, maar boeren in de omgeving maken zich wel grote zorgen.
Stichting Agrifacts meldde deze week dat er bij de investeringen van 40 miljoen euro wordt uitgegaan van een afgebroken onderzoek waarbij het onderzoeksrapport incompleet is. De provincie Overijssel, verantwoordelijk voor natuurherstel, ontkent dit. Volgens Stichting Agrifacts is het ook onzeker of de voorgestelde maatregelen het hoogveen vooruit gaan helpen, op basis van bevindingen van twee voormalig terreinbeheerders van het Wierdense Veld.
Miljoenenverspilling
Eppink wil nu van de minister weten of ze op de hoogte is van het onderzoek van Stichting Agrifacts. Het ministerie betaalt mee aan het herstellen van de natuur, waarbij in totaal 40 miljoen euro is gemoeid. 'Ziet u in dat de maatregelen in het Wierdense Veld een miljoenenverspilling zijn en een typisch voorbeeld van Natura 2000-beleid waarin Nederland doelen nastreeft op een wijze die strenger is dan de Europese Commissie voorschrijft en die alleen op papier haalbaar zijn?', vraagt Eppink zich af.
Eerder beantwoordde de minister al Kamervragen van Derk Boswijk (CDA) over het Wierdense Veld. Schouten gaf toen aan dat de voorgenomen maatregelen ook helpen om het stikstofprobleem op te lossen, waardoor de investering van 40 miljoen euro aan belastinggeld volgens haar te verantwoorden is.