Passie voor de melkveehouderij
Melkvee Innovatiecentrum Klaver 4 Laren opent haar deuren. Het bedrijf waar het innovatiecentrum gevestigd is telt 450 stuks melkvee en gaat zich focussen op de voeding van melkkoeien, efficiënte voerwinning en optimaal grondgebruik. Hiermee streeft initiatiefnemer voer- en adviesorganisatie GIJS ernaar haar melkveehouders van innovatieve kennis en producten te voorzien. Nu en in de toekomst. Het onderzoek zal vooral praktijkgericht zijn: “In tegenstelling tot veel andere proefbedrijven in Nederland en Europa zal de kennis die we opdoen op het Melkvee Innovatiecentrum (MIC) direct toepasbaar zijn. Geen fundamenteel onderzoek voor ons dus. De onderzoeksvragen komen rechtstreeks uit onze dagelijkse praktijk en melkveehouders moeten er morgen mee aan de slag kunnen.” Volgens initiatiefnemer Erik Reefhuis, directeur van GIJS.
Gezonde melkveehouderij
De kennis en inzichten die MIC Klaver 4 Laren gaat ontwikkelen zal GIJS benutten om haar voeders te optimaliseren en adviezen te finetunen. Ook willen ze innovatieve producten lanceren waarmee melkveehouders hun problemen kunnen aanpakken en hun resultaten kunnen verbeteren. Bovendien is er aandacht voor producten die specifieke melkstromen ondersteunen of een positieve invloed hebben op de mineralenbalans. Daarnaast heeft de sector te maken met steeds veranderende regels. Door rekening te houden met de wensen van consumenten en de omgeving willen we bij dragen aan een gezonde melkveehouderij in Nederland. Ook in de toekomst.”
Voedingsonderzoek
GIJS gaat niet alleen proeven doen met grote groepen koeien, maar ook met individuele dieren. Daarvoor zijn voerbakken voor 45 koeien ingericht die via hals-sensoren de voeropname van elke koe apart kunnen meten. Per bak kunnen de onderzoekers een apart rantsoen of additief voeren. Moderne apparatuur registreert de individuele melkproductie en na elke melkbeurt worden de koeien gewogen. Voor elke proef kunnen passende dieren selecteren, bij voorbeeld hoogproductief, nieuwmelkt, vaars of droogstaand. Reefhuis: ”Om goed onderzoek te kunnen doen hebben we voldoende koeien nodig, vandaar dat Klaver 4 Laren zo geschikt is om praktijkonderzoek te doen. Het bedrijf heeft niet alleen een geschikte omvang, met de moderne middelen kunnen we gegevens van individuele dieren verzamelen en combineren.”
Proefvelden
MIC Klaver 4 Laren heeft 4 hectare grond ter beschikking voor onderzoek naar grondbewerking en gewassenteelt. Bij de aanleg van de proefvelden is irrigatie aangebracht: ondergrondse slangen die water en meststoffen direct bij de wortels brengen. Op die manier kunnen GIJ S-onderzoekers het effect van bemesten en bevochtigen - oftewel ‘fertigatie’ - van grasland en mais onderzoeken. Deze gerichte toepassing van kunstmest, bodemverbeteraars en water is gunstig voor het bodemleven en de benutting van meststoffen, zoals stikstof en fosfaat. Op een andere deel van de grond worden sorghum en andere voedergewassen, zoals gerst-erwten en maisstokbonen, geteeld. Ook is er een maisveld met 14 demorassen. Met dit praktische onderzoek kan GIJS, via een hogere efficiëntie, de kwaliteit en opbrengst van de gewassen verbeteren. Daarnaast streven ze ernaar om de biodiversiteit op de proefvelden, maar ook op de overige percelen, te stimuleren. Dit levert zowel voordelen op voor de melkveehouder als voor de omgeving.
Beleef de open dag van MIC op vrijdag 17 of zaterdag 18 september.
Alle activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van duurzame en gezonde voeding voor de melkveesector.
Aanmelden kan bij onze ingang of op www.metgijs.nl/mic-opendag
We ontmoeten je graag op 17 of 18 september!
Adres: Katgershoek 4 te Laren (Gld)
⚠️ Rekening houdend met landelijke RIVM richtlijnen, we ontmoeten je graag indien je voldoet aan een van de eisen uit de 3G methode. Dit houdt in dat je:
➡️ Gevaccineerd geldig vanaf 14 dagen nadat je volledig bent gevaccineerd (Corona checkapp, gele boekje of inentingsbewijs)
➡️ Genezen bent (met herstelbewijs)
➡️ Getest bent (snel)test van minder dan 24 uur voor aanvang evenement