Alleen 'koetoilet' maakt verwachtingen waar
Metingen op de Dairy Campus laten zien dat het reduceren van ammoniak en broeikasgasemissie op bedrijfsniveau alleen mogelijk is door mestscheiding, opslag en aanwending met elkaar te integreren. Alleen de metingen aan het koetoilet, bevestigen de voorlopig vastgestelde emissiefactor van 8,4 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Vervolgonderzoek moet leiden tot het vaststellen van een definitieve emissiefactor.
Ammoniakconcentratie kelder
De resultaten bij het gebruik van een rubberen tegelvloer op bestaande roosters vielen in eerste instantie niet mee. Gaten in de vloer zorgen voor een versnelde afvoer van urine, maar boven de opgeslagen urine ontstaat een hoge concentratie ammoniak, die deels door de gaten in de vloer terugkwam in de stal. Dit rechtvaardigt de conclusie dat goede mestscheiding alleen tot goede resultaten leidt wanneer het gecombineerd wordt met een emissiearme opslag. Tijdens het onderzoek zijn verschillende mogelijkheden getest, om de opslag te verbeteren. Zo remt het aanzuren van de dunne fractie de vorming van ammoniak in de opslag en verlaagt het tegelijkertijd de stalemissie en de emissie bij het aanwenden van de dunne fractie daalt. Zorgt een aanpassing in de samenstelling van de tegel ervoor dat de tegel minder urine op kan nemen, waardoor de stalemissie afneemt. En leidt het spoelen van de vloer met aangezuurde urine eveneens tot een lagere stalemissie. Hoeveel reductie deze maatregelen daadwerkelijk bewerkstelligen wordt op een later moment gepubliceerd.
Rubberdelen op de vloer
Het toepassen van rubberen flappen en goten op een bestaande roostervloer leidt ook niet tot de verwachte ammoniakreductie. Bij deze toepassing viel niet alleen de reductie van de ammoniakemissie tegen, maar ook de scheiding van de dunne en de dikke fractie was niet optimaal, waarna is besloten het onderzoek naar deze vloer stop te zetten en lopende het onderzoek op zoek te gaan naar een alternatief waarbij sprake is van een betere scheiding van de dikke en dunne fractie.
Voordelen mest scheiden
Een goede scheiding van de dunne en de dikke fractie levert mestproducten op met verschillende toepassingsmogelijkheden. Door mest te scheiden worden ook de mineralen gescheiden. En dat maakt het mogelijk stikstof, fosfaat en kali efficiënter en gerichter in te zetten of af te voeren. Dit schept de verwachting dat de dunne en dikke fractie ieder voor zich een hogere economische waarde vertegenwoordigen dan drijfmest.
Het onderzoek ‘Mestscheiden in bestaande stallen’ wordt uitgevoerd door Wageningen Livestock Research en gefinancierd door ZuivelNL, het ministerie van LNV en het bedrijfsleven. En heeft tot doel de emissie van ammoniak en broeikasgassen terug te dringen en de mestscheidingsproducten te optimaliseren.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Hanskamp AgroTech
Bron: Dairy Campus