Stichting Stikstofclaim naar rechter om opkoop landbouwgrond bij Wierdense veld
Met verwerving van de landbouwgrond en andere hoogveen herstelmaatregelen is in totaal 40 miljoen euro gemoeid. Volgens de Stichting Stikstofclaim heeft de Provincie Overijssel mogelijkheden laten liggen om deze geldverkwisting te voorkomen en een veel goedkopere en net zo effectieve optie toe te passen, namelijk de plaatsing van een ondergronds foliescherm. Maar dat is niet onderzocht. Volgens de Stichting Stikstofclaim had de provincie dit op grond van artikel 2 van de Habitatrichtlijn wel moeten doen.
Gevolgen voor landelijk stikstofbeleid
Ook constateert de Stichting Stikstofclaim dat een groot gedeelte van de 384 hectare natuur die het Wierdense Veld telt, geen hoogveen is maar droge en natte heide. Bovendien worden deze hectares ook als zodanig beheerd door het Overijssels Landschap en wordt voor deze vorm van natuur bij RVO beheersubsidie aangevraagd. Hoogveen heeft een veel lagere kritische depositiewaarde dan heide. Verandert de status van het heide areaal in hoogveen, dan heeft dat grote consequenties voor de landelijke stikstofdoelstellingen.
Dwingende EU
Volgens de provincie Overijssel is vanwege de grote impact op de omgeving de proportionaliteit van de maatregelen wel degelijk onderzocht. De achterliggende vraag was of de natuurdoelen (hoogveenherstel) niet beter in een ander gebied gehaald konden worden. Daarom heeft Gedeputeerde Staten samen met demissionair minister Schouten overleg gevoerd met de Europese Commissie. De boodschap was dat de grote impact op de omgeving ten spijt alle mogelijke maatregelen voor het behoud van het (herstellend) hoogveen in het Wierdense veld genomen moeten worden.
Provincie in gesprek met boeren
Dit antwoord van de Europese Commissie beperkt volgens de Provincie Overijssel enerzijds de keuze voor de te nemen maatregelen maar geeft het anderzijds alle betrokkenen duidelijkheid. Er worden nu gesprekken gevoerd met betrokken eigenaren van landbouwgrond over bedrijfsverplaatsing en alternatief natuurinclusief beheer van de landbouwgrond.