Maisdemo van Van Hal in Voorst
Video: Veel handelingen in één werkgang
Hoe ver is de mais momenteel in de Achterhoek? Wat is de stand? Op de meeste percelen zal het er om gaan of de mais voor 1 oktober een drogestofpercentage van minimaal 55 in de korrel heeft. Zichtbaar aan de kolven is nu dat het zo’n 40 procent zal zijn. Gerekend wordt op 1 procent per dag erbij. Op zandgrond zou dit dus een probleem kunnen worden in verband met het tijdig zaaien van een vanggewas, én beschikbaarheid loonwerkers.
Goeie afspraken maken met de loonwerker over het ‘zo straf mogelijk’ afstellen van de korrelkneuzer is een aanbeveling van de maisspecialist die ook hamert op het zo spoedig mogelijk afdekken van de kuil.
Rassenvergelijking
Wat betreft rassenvergelijking vertelde KWS dat onder meer Papageno een goed ras is op koude grond. Het is vlot voor een vroeg ras en er komen ‘goeie tonnen’ vanaf. In het algemeen worden dit jaar vaak twee kolven per plant aangetroffen wegens goeie omstandigheden tijdens de bloei. Ook in het algemeen adviseert het bedrijf de mais niet te dicht te zaaien’ in verband met meer restplant en meer voederwaarde.
Fijn blad MKS
Gedemonstreerd werden diverse inkuilmethodes als hakselen en ccm en het versnipperen, versnijden, van voederboeten over de kuil. Dit laatste betekent gebruiksgemak maar niet per se meer voederwaarde van de bieten. For Farmers vertelt hoe 1 hectare MKS (maiskolvenschroot) een veehouder 500 euro bespaart. Het zelf verbouwen van krachtvoer in verband met wetgeving en extensivering is in opmars. ‘Maar begin je aan veldbonen, dan moet je het al in de vingers hebben omdat die opbrengsten al gauw variëren van 3 tot 7 ton.’
Gedemonstreerd werd het MKS hakselen. Mooi gehakseld door middel van een extra plaat in de hakselaar, voor extra fijn gemaakt blad. Het is nu nog te groen, maar daarom is het ook een demo.
Snelle Lente Rogge
Snelle lenterogge zaaien werd gedeonstreerd. Met een rogge na mais die in de winter groeit als groenbemester op kleiachtige grond, haal je zo 4 tot 5 ton drogestof met redelijk eiwit van het land. Is een mooi begin als de eerste tonnen ds eind april. Dit is de laatste jaren mooi gelukt door steeds een nat voorjaar. ‘Het is hierbij belangrijk om veel blad in plaats van stengel te hebben.'
Dikke, zware trekker
Het versnijden van voederbieten wordt gedemonstreerd, boven de kuil, want zo maak je makkelijk een soort mengkuil. Wat betreft technische ontwikkelingen laat Van Hal ook een aanrijdcombinatie zien, met schaaf voor een gewone, dikke, trekker met wals en extra schaaf erachter. De trekker is extra zwaar gemaakt met water in de banden en ‘voor de beste verdichting’. Door met twee schaven sneller te verdelen, is er meer tijd om te verdichten’. De combinatie Fendt 930 Vario weegt bijna 25 ton.
Meer demonstraties
Er zijn onder andere een stoppelcultivator, klepelmachine en kopeg en een graszaaimachine die snelle rogge zaait. Een en ander in één werkgang. Agrometius vertelt over plaatsspecifiek zaaien. Dit betekent dat na metingen in het veld, de mais hier en daar dikker en op andere plekken dunner kan worden gezaaid voor de beste opbrengst. ‘Want alles voor meer zetmeel!’ Of aanwezige boeren hier direct voor warmlopen valt nog te bezien, gezien de reacties.
Melkveehouder Gerrit Jan Hanskamp uit Ruurlo vindt de middag bijzonder interessant, maar denkt op zandgrond met goedkopere machines te kunnen werken. Zijn collega en melkveehouder Theo Diersen uit Gendringen is verheugd over alle mogelijkheden. ‘Die ik niet direct zal toepassen, maar het is sowieso mooi om te zien.’ Met napraten erbij, kwam er pas laat een eind aan de interessante middag op de vette grond.
Maandag volgen op deze website video's van de verschillende demo-onderdelen.