Binnenkieken bij boeren in Bentelo
'Binnenkieken bij Boeren' is een project van de gelijknamige werkgroep, die bestaat uit een handvol fotografen en tekstschrijvers. Angèl Pierik van de werkgroep legt uit hoe het project is ontstaan. „In Bentelo en omgeving zitten best veel boeren, maar we hebben vaak geen idee van wat er achter de staldeuren gebeurt.”
En vroeger was het heel bijzonder als er ergens een foto van werd gemaakt, geeft ze aan. Tegenwoordig maakt iedereen ontelbare foto's op de smartphone. 'Binnenkieken Bij Boeren' wil dat gewone weer bijzonder maken, en tevens voor het nageslacht vastleggen hoe er anno 2021 wordt geboerd.
Zes boerenbedrijven
Het idee is om zes boerenbedrijven te portretteren. Van elk bedrijf hangen de foto's gedurende zes maanden in het cultuur- en sportcomplex De Pol. „Dat heeft de meeste traffic in het dorp”, volgens Pierik.
Vanaf deze maand is het de beurt aan de familie Jannink. Daarvóór hing het geitenbedrijf van de familie Veelers in De Pol, en daarvoor weer het melkveebedrijf van de familie Haverkate, waar nog vier generaties op één erf wonen.
Vleeskuikenouderdieren
Tot eind dit jaar zijn dus de foto's te zien van de familie Jannink. Op het bedrijf worden 50.000 vleeskuikenouderdieren opgefokt, vertelt Kasper Jannink (30), die met zijn ouders Rudie en Marita in maatschap zit.
De ouderdieren (van de Ross 308-lijn) komen als eendagskuikens binnen, en blijven tot ze circa 20 weken oud zijn en eieren kunnen gaan produceren. Dan gaan de ouderdieren door naar de vermeerderaar. Binnen de PoultryPlus-keten zorgt de vermeerderaar vervolgens voor de eieren waar de vleeskuikens uit komen, die de kuikenmester afmest.
Strak rantsoen
Op de foto loopt Kasper zijn controleronde door een van de stallen met 25.000 opfok-ouderdieren. Het mondkapje draagt hij voor het stof, vertelt hij. De witte zakken die op de foto te zien zijn, horen bij het voersysteem. De pijp onder de zakken komt uit op de voergoot.
De opfok-vleeskuikenouderdieren zitten op een strak rantsoen, om te voorkomen dat ze te hard groeien. Dat genetische potentieel hebben ze immers, als vleeskippen. Ze mogen zo'n 100 tot 120 gram groeien per week. Uiteindelijk wegen ze zo'n 2.300 gram als ze weg gaan, met twintig weken. Dat gewicht bereiken normale vleeskuikens al met een week of zes, zeven, legt Kasper uit.
Vrije rosé mesters
De kippentak maakt zoals gezegd onderdeel uit van de integratie van PoultryPlus, een dochteronderneming van ForFarmers. De rosé-mesterij doet de maatschap Jannink voor eigen rekening en risico. Als vrije mesters kopen ze startkalveren van drie maanden oud. Die blijven dan tot 9,5 à 10 maanden op het bedrijf, waarna ze als 'oude rosé's' worden geslacht bij ESA in Apeldoorn.
De familie Jannink heeft twee schuren, eentje voor vijfhonderd en eentje voor vierhonderd kalveren. Per stal hanteren ze één leeftijd, zodat ze binnen een week de stal leeg kunnen leveren en schoonmaken voor de volgende ronde.
'Open over ons bedrijf'
Dat ze uitgekozen zijn als onderwerp voor de fotoserie, vindt Kasper wel leuk. „Ik ben best wel open over ons bedrijf; en nu kunnen we het ook aan de mensen laten zien hoe onze kippen en kalveren erbij zitten. Bij elke foto staat ook een paar regels tekst en uitleg”, geeft hij aan. De foto's bij de familie Jannink zijn gemaakt door Anouk Hemmink; de begeleidende tekstjes zijn van Carla Ros.
De Twentse veehouder heeft nog niet echt reacties gekregen van het publiek, maar dat is ook logisch, zegt hij: „We hangen er pas net, vanaf vorige week.”
Het komende halfjaar kunnen Benteloërs in de sporthal dus een kijkje nemen achter de deuren van de kippen- en kalverstallen. Daarna is het de beurt aan de volgende boer. Angèl Pierik: „We willen in totaal zes fotoreportages maken, maar iedereen vindt het zó leuk, dat we daarna misschien wel verder gaan ook.”