Koninklijke aandacht voor melkveehouderij Salland

Rudie Haarman boert met zijn partner Marjan in maatschap. Ze melken 130 koeien op 66 hectare. Aan weidegang doen ze niet omdat dit op het oudershuis van Marjan met twee robots die maximaal zijn bezet, vermoedelijk ten koste zou gaan van de hoeveelheid liters melk. „Graag houden we vast aan onze 1,6 miljoen liter, ofwel 8 ton per jaar per robot.”
Toekomstperspectief
Twee keer per jaar bezoekt het Koninklijk paar één streek per provincie, en nu was dus Zuid-Salland aan de beurt. In het kader van de thema’s duurzaamheid en noaberschap, ging de Koning eerst naar Auping in Deventer waar men matrassen kan recyclen. Daarrna hoorden zij over de burgerbegroting in Heeten en daarna bezocht het koninklijk paar de boerderij van Ellis en Tom Lugtenberg omdat zij zelf een deel van de melk gaan verzuivelen. Behalve dit verhaal zou ook iemand de gangbare boeren moeten vertegenwoordigen en dat werd dus Haarman. „Want niet alle boeren kunnen zo’n stap zetten als het zelf gaan verzuivelen. Er spelen dilemma’s in Salland, dilemma’s voor boeren als beheerders van het buitengebied.” Haarman drinkt zijn koffie en spreekt duidelijk en snel; in rap tempo heeft hij het over het programma ‘SalLand loont’ dat verduurzaming en verdienmodellen voor boeren opzet, het College van Rijksadviseurs dat graag meer variatie ziet dan alleen gras en mais en Land van Waarde als de beweging die een stapeling van vergoedingen als extra inkomstenbron omarmt. Hij noemt houtwallen en kikkerpoelen. Haarman wil graag dat de boer weer perspectief krijgt. Een kwartier lang mocht de melkveehouder Willem-Alexander en Máxima bijpraten over de zogenoemde New Deal, waaruit volgens Haarman blijkt dat boeren best heel veel willen, maar dat dit hen alleen lukt als ze toekomstperspectief zien. De New Deal tussen boer en Maatschappij gaat over kringlooplandbouw die door het gebied zelf wordt vormgegeven. „Boeren willen graag voldoen aan maatschappelijke doelen, mits die langjarig zijn. Duurzaam dus. En wij willen ook heus meer biodiversiteit.”
Aandacht en aanhang
Haarman vervolgt vlot; „Willem-Alexander en Máxima hadden duidelijk ons rapport van de New Deal gelezen. Ze legden verbanden met armoe op het platteland, stelden vragen over boeren die vaak al generaties lang op één plek werken en noemden uit zichzelf dat ‘boeren een manier van leven’ is.”
Het mooie van hun bezoek is volgens de positieveHaarman, dat ze hiermee aangeven áándacht te hebben voor de problematiek op het platteland. Zonder pauze springt hij verder: „Hun komst geeft aan dat dat zij persoonlijk er belang aan hechten. En dat niet alleen, in het kielzog van de Koning en Koningin arriveerden drie bussen vol mensen, aanhang en pers.” Haarman heeft geen idee of er tussen de Koning en de politiek directe lijntjes liggen die voor Salland iets goeds kunnen betekenen. „Maar ook al zou dit níet zo zijn, door het bezoek ben ik nóg meer geïnspireerd geraakt om er over te praten. Het is heel motiverend.” Haarman is enthousiast; „Salland bestaat uit acht verschillende landschappen en grondsoorten. Dat is perfect voor een pilot. We zijn graag een voorbeeldregio. Het is toch bijzonder dat wij hier op oude hoge enkgronden boeren, en slechts 5 kilometer verderop ligt er klei. De andere kant is zand.”
Zelf initiatief nemen
De hoofdboodschap van ‘ambassadeur’ Haarman luidt eigenlijk dat de melkveehouderij in Salland niet wil, moet en zal wachten op regelgeving uit provinciehoofdstad Zwolle en uit Den Haag. „We willen zelf het initiatief nemen en de lijnen uitzetten. Het beheren van ons mooie landschap moeten we samen doen. En ook samen moeten we alle shit die van buitenaf komt, het hoofd bieden. We kunnen niet achterover leunen om te zien wat er op ons afkomt.” Haarman is blij dat hij ook dit in de rol van voorzitter LTO Salland heeft kunnen duidelijk maken.
In de papieren Vee & Gewas van dit weekend staat de hele belevenis beschreven door de ogen van Rudie Haarman. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of gratis proefnummer aan.