Fotoserie: Reijers had zijn maïs graag net iets langer laten staan
Verschillende boeren- en politieke partijen vroegen vorige week om uitstel aan het ministerie van LNV, maar tot nu toe blijft de harde deadline van 1 oktober overeind voor maïs op zand- en lössgrond. Vooral vanwege het inzaaien van grasland koos Reijers eieren voor zijn geld. „Voor een beter zetmeelgehalte had de maïs nog even moeten staan, de korrels onderin de kolf waren nog niet hard genoeg."
Intercity
Van uitstel is de Bekenaar (Montferland) nooit uitgegaan, maar hij baalt wel van de strakke regels vanuit Den Haag. „Het moet allemaal precies volgens het boekje, want dan kunnen ze ons ook het makkelijkste controleren. Voor mijn gevoel wordt dat steeds erger, bijvoorbeeld ook met grasland scheuren. Terwijl er altijd meer wegen zijn die naar Rome leiden. Als ik naar Amsterdam wil kan ik de stoptrein in 's-Heerenberg nemen en daarna overstappen, maar ik kan ook eerst met de auto naar Nijmegen rijden en daar de Intercity pakken. Dan kom ik er ook."
Reijers heeft er wel voor gezorgd dat hij de datum van 1 oktober haalt. „Er kan zomaar iets in de kleine lettertjes staan als ik te laat ben, bijvoorbeeld over derogatie. Dan ben ik verder van huis, want mest afvoeren loopt in de papieren en ik kan die mest dan ook niet meer zelf gebruiken."
Opbrengst
Bij het loonbedrijf had Reijers weinig keuze, het was of voor afgelopen weekend hakselen, of eind van deze week. Meer melkveehouders hebben gewacht omdat de maïs nog niet voldoende rijp is. Exacte gegevens van de kuil heeft de Gelderse boer nog niet. „Maar op het oog valt de opbrengst qua droge stof niet tegen, zeker niet in vergelijking met de afgelopen droge jaren."
Dat maïs nog niet rijp is, heeft met een koude periode in het voorjaar te maken. „We hebben rond 25 april gezaaid en half mei was er nog bijna geen sprietje te zien. Ik ging me bijna afvragen of er niet iets mis was met het zaad."