Provincie Overijssel komt met stikstofladder
De stikstofladder bestaat uit een stroomschema waarin diverse stappen staan beschreven die bedrijven kunnen nemen als zij stikstofruimte nodig hebben voor een nieuw project. ‘Wanneer een nieuw project niet past binnen een bestaande vergunning en onduidelijk is of een project leidt tot negatieve effecten voor een Natura 2000-gebied moet onderzocht worden of een natuurvergunning moet worden aangevraagd’, schrijft de provincie. ‘Het uiteindelijke besluit over de vergunningverlening wordt genomen door het bevoegd gezag. Met de AERIUS calculator is het mogelijk om de stikstofdepositie te berekenen.’
Stroomschema
De eerste stap van het stroomschema laat zien dat wanneer stikstofbijdrage van het project op geen enkel Natura 2000-gebied hoger is dan 0,005 mol/ha/jr, er geen toestemming nodig is op het gebied van stikstof in kader van de Wet Natuurbescherming. Indien dat wel het geval is, moet gekeken worden of er maatregelen kunnen worden genomen om de stikstofuitstoot van het nieuwe project zo veel mogelijk te beperken of de stikstofemissie van het huidige bedrijf zo veel te beperken (intern salderen). Door de provincie worden onder meer kringlooplandbouw, duurzame stalaanpassingen en het verdunnen van mest als opties genoemd. De industrie, verkeer, scheepvaart en luchtvaart worden ook meegenomen in het document onder de stap 'emissiereductie'.
Indien emissiereductie en intern salderen niet het gewenste resultaat opleveren, zou extern salderen een volgende stap zijn. De ADC-toets vormt de laatste stap in het schema.
Tekst gaat door onder afbeelding.
Motie
De stikstofladder is opgesteld naar aanleiding van een motie van Statenleden Dirk van Dijk (SGP), Kees Hofstee (VVD) en Renate van der Velde (CU). In de motie, die vorig jaar werd aangenomen, vroegen de Statenleden Gedeputeerde Staten om een stikstofladder op te stellen. Volgens de initiatiefnemers draagt een stikstofladder bij aan de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof en geeft deze inzicht in het handelingsperspectief van bedrijven in Overijssel.