Loonwerkers balen van late beslissing Schouten
Loonbedrijf Gebroeders van Huet uit het Gelderse Duiven vindt het jammer dat het besluit zo laat is gevallen. „We hebben bij een aantal klanten eerder gehakseld om het vanggewas er op tijd in te kunnen krijgen”, vertelt Herma van Huet. „Sommige boeren voelden zich echt onder druk staan, door die datum.”
Anderzijds heeft een aantal klanten er op gegokt dat er uitstel zou komen. Die wilden de maïs nog niet hebben laten hakselen omdat het gewas er nog niet aan toe was, vertelt ze. „Die de gok hebben genomen, hebben nu dus geluk. Maar heel veel hebben dat niet aangedurfd.”
'Sap liep uit de kuil'
Loonwerker Frank Timmers uit Schimmert in Zuid-Limburg schat in dat hij de afgelopen week zeker honderd hectare maïs onrijp van de lössgronden heeft gehaald. „Bij veel boeren liep het sap vanonder uit de maïskuil op het moment dat wij het erf af reden”, geeft hij aan. „Dat is echt verkeerd, dan ben je veel te vroeg geweest.”
Zodra vanochtend het nieuws bekend werd dat Schouten de vanggewas-inzaaidatum met een maand uitstelt, hingen boeren bij Timmers aan de telefoon om de geplande oogst voor vandaag en morgen af te blazen. „Ik ben er wel blij mee, want het geeft een heel stuk rust”, zegt de loonwerker. „Als ik zie wat we de afgelopen dagen gedaan hebben….Pffff… De boeren die nu afbellen, geven aan dat de maïs zeker nog tien dagen moet blijven staan voordat-ie rijp is.”
'Weet je al iets?'
Hij betreurt het daarom dat Schouten zó lang heeft gewacht met het besluit. „Dat het maïsseizoen dit jaar zeker twee weken later zou zijn dan andere jaren, dat kon iedereen half augustus al zien aankomen”, moppert hij.
„Sectororganisaties en de BBB hadden niet voor niets gevraagd of de minister uiterlijk maandag uitsluitsel kon geven. Nu heeft iedereen nog vier dagen moeten wachten; heel veel loonwerkers hebben de afgelopen dagen een hoop maïs eraf gedaan omdat boeren geen zin hadden in controles en boetes. Ik werd elke dag wel gebeld en geappt: 'weet je al iets? Ontzettend jammer dat ze hier pas op het allerlaatste moment mee komt.”
'Veel onderzaai'
Bij loonbedrijf Westerveld in Breedenbroek (Achterhoek) speelt het probleem niet zo. „Hier is behoorlijk veel onderzaai toegepast”, vertelt Jurgen Westerveld. „Ik sta ervan te kijken dat er uitstel is verleend. Iedereen wist dat ze dit jaar voor 1 oktober een vanggewas erin moesten hebben, of anders moesten onderzaaien. Wij hebben een behoorlijk rustig weekje gehad, met maïshakselen.”
De onderzaai is dit seizoen aardig goed gelukt, oordeelt Westerveld. Meest wordt Italiaans raai toegepast; dat zorgt dankzij een stevig ontwikkeld wortelstelsel niet alleen voor de vastlegging van stikstof, maar bovenal voor extra organische stof op de Achterhoekse zandgronden, licht hij toe. „En dat is belangrijk, want het OS-gehalte is hier nog niet overal op peil.”
In sommige gevallen is de onderzaai echter niet gelukt, in verband met de nattigheid, vertelt hij. „Daar moet dus nog een vanggewas worden nagezaaid.” Wat Westerveld betreft zou het overigens een goede zaak zijn als er binnen de strakke derogatieregels meer ruimte zou komen voor de teelt van granen. „Als tien procent van het grasland ook graan mag zijn, ben je veel flexibeler.”