Column: Versnellen op een plek waar de tijd lijkt stil te staan
Zandverstuiving en voedseltransitie: een overeenkomst
Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het 700 hectare grote natuurgebied is voortdurend in ontwikkeling en biedt kansen voor nieuwe flora en fauna. In het midden staat een gigantisch, betonnen zendstation, dat dateert uit 1918. Hier zie ik wel een overeenkomst met de huidige landbouw. Een actief veranderend agrarisch landschap, met een centrale rol voor mijzelf als boer. Dat klinkt misschien theatraal, maar we zitten als boeren momenteel midden in de grootste voedseltransitie die we tot op heden hebben meegemaakt. De veranderingen komen in hoog tempo op ons af, en ik vraag me af: Wat moet ik hiermee? Wat wil ik? Wat is mijn wens en hoe wordt dat werkelijkheid?
Wat ik wil bereiken met insectenteelt
De vraag die vandaag in de training centraal staat is daarom: waarom doe je mee aan de Boerenversneller? Voor mij is dat om een goede duidelijke strategie voor bedrijfsgroei neer te zetten. Althans, dat is de hoofdlijn. Mijn droom is om met ons biologisch-gemengd bedrijf een producent van duurzaam voedsel te zijn. Om die reden ben ik 1,5 jaar geleden gestart met het kweken van meelwormen. Het circulaire aspect van insectenteelt past goed binnen de visie van onze biologische boerderij. Met het kweken van meelwormen kunnen we reststromen omzetten naar hoogwaardige voedingsstoffen voor menselijke consumptie. Daarnaast is de lage carbon footprint van insecten voor mij een belangrijke reden om ze te kweken. Op een relatief kleine oppervlakte, en met weinig water en reststromen, kun je veel hoogwaardige voedingsstoffen produceren. Op papier klinkt dat natuurlijk super. Maar zo mooi is de praktijk niet altijd. Zo loop je als ondernemer in een vrij nieuwe sector tegen heel wat zaken aan. Je geduld en je geloof worden continu op de proef gesteld. Een goed moment om mijn wens weer helder te krijgen, en te bedenken waarom ik deze transitie ben aangegaan.
Het belang van communiceren
Voor een deel zijn ons bedrijf en ikzelf al aan het veranderen. Dat sluit mooi aan bij de theorie van vandaag, ‘de creatiespiraal’. Wanneer je je wens en idee helder hebt, kan je deze duidelijk uiten en communiceren naar de buitenwereld. Dat is het begin van waaruit je stap voor stap uitbreidt, tot het punt van werkelijkheid. Maar wat heb ik eigenlijk nodig om mijn droom te verwezenlijken? En wie? En wat ga ik dan vertellen? Ik zoek (regionale) verwerkers die meelwormen willen verwerken en samen met mij nieuwe producten willen ontwikkelen. Producten van hoge kwaliteit, die lekker en gezond zijn en een minimale milieu-impact hebben. Met die boodschap kunnen consumenten overtuigd worden, en hoe ik die boodschap communiceer zal van groot belang zijn voor de groei van mijn bedrijf. Dat zal niet via een zendstation zijn, zoals vroeger in Radio Kootwijk, maar een groot bereik wil ik wel!
Over Rowin Batterink
Rowin (35) is mede-eigenaar van Het Witte Water in Nijkerk (GD), een gemengd- biologisch bedrijf met varkens, kippen, groententeelt en insectenkweek. In de toekomst zal hij de boerderij volledig overnemen van zijn ouders. Rowin doet mee aan de Boerenversneller om zijn visie, strategie en bedrijfsplan verder uit te werken. Hij wil aan de slag met praktisch advies en de komende tijd concrete stappen maken, met name in de uitbreiding van de insectentak.
Over deze column
In het Boerenversneller-programma gaan boeren op zoek naar haalbare, logische en duurzame innovaties op het boerenbedrijf. Niet alleen, maar samen met De Nieuwe Boerenfamilie. De De Nieuwe Boerenfamilie is de boer met een groep betrokkenen daaromheen: de uitvinder, de architect, de ambtenaar, de marketeer, de chefkok, de bankier, de jurist, de ontwerper. Ook deelnemen in 2022? Geef hier je interesse aan!
Tekst: Rowin Batterink
Beeld: Marleen Annema