RvS beslist over inzet vangkooien bij Gelderse hardfruittelers
Mogen Gelderse hardfruittelers nu wel of geen vangkooien inzetten om kraaien en kauwen in hun boomgaarden te bestrijden? Afgelopen jaar zette de rechtbank in Arnhem hiertoe het licht op groen. Echter Fauna4Life en Animal Rights stapten naar de Den Haag om de kwestie daar aan de Raad van State (RvS) voor te leggen. Binnen zes weken neemt de RvS hierover een besluit.
Belangrijke schade
Volgens de vogelbeschermers dient er sprake te zijn van belangrijke schade. Deze is is echter niet concreet aantoonbaar. Daarbij wijzen de vogelbeschermende instanties naar eerdere uitspraken door de RvS. Daaruit vloeit voort dat alleen een ontheffing kan worden verleend voor een extra bestrijdingsmiddel naast de al toegelaten middelen, als concrete schade aantoonbaar is.
Terechte ontheffing
De Arnhemse rechtbank oordeelde afgelopen jaar dat de provincie Gelderland terecht een ontheffing heeft verleend aan de Faunabeheereenheid Gelderland voor het plaatsen van de vangkooien. Dit ondanks dat zowel de provincie als de Faunabeheereenheid geen harde schadecijfers konden tonen.
Wel aantoonbare schade
Volgens de provincie Gelderland is er wel degelijk sprake van aantoonbare schade. Ze verwijst daarbij naar verklaringen van diverse vrijwilligers in het veld zouden en diverse onderzoeken. Volgens de vogelbeschermers verwijst de provincie naar verouderde onderzoeken en dient de provincie wetenschappelijk bewijs op tafel te leggen
Nauwkeurig onderbouwd
De RvS moet nu beoordelen of de onderbouwing van de provincie voldoende is. Volgens een van de RvS raadsleden eist het Europese Hof van Justitie dat schade door kraaien goed en nauwkeurig moet worden onderbouwd om een ontheffing voor een nieuw middel te krijgen. De provincie beaamt dat het leveren van goed onderbouwd bewijs lastig is. Ze onderstreept dat er moet wel wat moet worden gedaan aan de schade die oploopt tot duizenden euro’s per fruitteler. Binnen zes weken is er meer duidelijkheid.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Raad van State, Groenten&Fruit