Mest van melkveehouders in Steenderen kan als nieuwe bron biogas dienen
In gemeente Bronckhorst wordt veel aardgas gebruikt, zo stellen de onderzoekers van CCS Energie-advies (het adviesbureau dat de haalbaarheidsstudie uitvoerde). Dat komt volgens hen door de aanwezigheid van twee grootgebruikers in Steenderen: Friesland Campina en Aviko. In het onderzoek van CCS Energie-advies is gekeken naar in hoeverre het mogelijk is om de aardgasconsumptie van beide bedrijven te vervangen door biogas.
Volgens de onderzoekers zijn er in de gemeente Bronckhorst twee grote bronnen voor biogas: de reststromen van Aviko en mest. Uit de reststromen van Aviko wordt al op het terrein van de zuiveringsinstallatie van Waterstromen biogas geproduceerd. Maar uit de studie blijkt dus ook dat melkveebedrijven in de omgeving van Steenderen goed als nieuw bron van biogas fungeren.
26 melkveebedrijven
Voor het onderzoek werden melkveehouders uit de omgeving van Steenderen met meer dan 150 koeien benaderd. Dat zijn er 26, samen produceren zij 159.000 ton mest. Met die mest kan 3 miljoen m3 AEq geproduceerd worden. AEq staat voor aardgas equivalenten (in m3).
Er werd gekeken of de melkveebedrijven met een eigen kleine mono-mestvergisting biogas kunnen produceren. De vergisters worden middels een biogasleiding met elkaar verbonden. Het biogas kan dan direct als warmtebron worden ingezet worden, of worden opgewerkt tot groengas. Uitgangspunt hierbij is volgens de onderzoekers mono-mestvergisting, waarbij elke boer zijn bedrijfseigen mest vergist zonder toevoeging van co-producten om de biogasproductie te verhogen.
Investering
Voor de haalbaarheidsstudie is voor iedere boer die is benaderd apart een investerings- en exploitatiebegroting gemaakt. Er werden twee opties uitgewerkt: direct biogas leveren aan de industrie en het opwerken van biogas tot aardgaskwaliteit. De eerste optie kost volgens de onderzoekers 5,6 cent per m3 biogas en de tweede 11,2 cent per m3.
Bij het bepalen van de haalbaarheid van de vergisters werkten de onderzoekers met een standaard systeem, dat past bij de hoeveelheid mest. ‘Voor boeren met een roostervloer is een inschatting gemaakt voor het dichtleggen van de vloeren en een transportsysteem, zodat er altijd verse mest beschikbaar is. De investeringskosten variëren sterk per deelnemer. Bij de kleinste boer is de investering meer dan 3 euro per m3 biogas, bij de grootste is dat 1,77 euro per m3’, valt in het rapport te lezen.
Coöperatie
Uit de studie wordt niet duidelijk hoeveel boeren daadwerkelijk biogas zouden willen produceren. De onderzoekers adviseren boeren die interesse hebben, zich te organiseren in een coöperatie. ‘De coöperatie wordt de partij die verantwoordelijk wordt voor onderhandelingen en de uitrol van het project. Deze haalbaarheidsstudie is een eerste stap in de realisatie van het project. Het belangrijkste dat er nu moet gebeuren is het gesprek aangaan met de boeren als collectief en een stuurgroep te vormen die actief mee wil werken aan het project. Het moet mogelijk zijn om mee te doen met de SDE++-aanvraag voor 2022.’, aldus de onderzoekers.
Lees hier de eindrapportage.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Eindrapportage Kansen voor biogas in Bronckhorst