Maïs op geploegde grond doet het beter dan op gespitte
Vee & Gewas was in juli van dit jaar voor het laatst bij het demoperceel. De maïs was toen zo’n 75 centimeter hoog. Toen was al te zien dat de maïs op het geploegde gedeelte een stuk dichter en groener oogde dan de maïs op gespitte grond. Tussen de verschillende bewerkingen was geen duidelijk verschil meer te zien. Deze trend zette zich ook door richting de oogst perioden.
Henry Mentink is vanuit KTC de Marke betrokken bij het demoperceel. Mentink: „Na het spitten was er aardig wat opslag van gras te zien op het perceel. Tevens was er in juli te zien dat de maïs het daar minder goed deed. Hoe meer groene massa er naast de maïs groeit, hoe groter de concurrentie word met de mais doordat er ook voedingstoffen en vocht naar de overige begroeiing gaat.”
Andere bodemstructuur
Wat volgens Mentink ook invloed had op de groei van de maïs was de bodem. „Bij spitten krijgt de bodem een wat fijnere structuur als wanneer je het ploegt. Er is dit jaar veel regen gevallen, door de fijnere structuur en minder goede aansluiting is de afwatering bij spitten wellicht minder als bij ploegen. Een hogere slempgevoeligheid kan ook invloed hebben gehad op de groei van de maïs.”
Op dinsdag 12 oktober is het demoperceel gehakseld. Hierbij zijn verder geen opbrengstmetingen uitgevoerd. Mentink: „De waarnemingen zijn puur indicatief genomen met als achtergrond teeltseizoen 2021, wanneer er een drogere zomer was geweest waren de resultaten wellicht anders.” De demo is nu ten einde.
Geen glyfosaat
De demo is opgezet door zeven loonwerkers uit de Achterhoek in samenwerking met Vruchtbare Kringloop Achterhoek en KTC de Marke. Tijdens de demo wilden de loonwerkers onderzoeken of er verschil te zien was tussen zeven verschillende machines waarmee ze groenbemester konden onderwerken. Met de machines hopen ze geen glyfosaat meer te hoeven gebruiken om de groenbemester te vernietigen. Daarnaast werd gekeken naar het verschil tussen ploegen en spitten voor het zaaien van de maïs op het demoperceel.
Bekijk ook de andere artikelen over het demoperceel via de linkjes hieronder.
Bekijk hieronder de foto's van het oogsten.