Fotoserie: Maïs hakselen op 'vette' kleigrond
Een klein buitje regen in de nacht voordat het loonbedrijf (Loonbedrijf Groesbeek) komt hakselen, laat zijn sporen na. De rondweg van Leuth (GD) ligt bezaaid met modder en dat leidt opmerkingen aan het adres van Jeuken. Hij veegt er flink op los op zijn Steyr met veegborstel en plaatst borden om weggebruikers te waarschuwen. „Kun je niet nog een rondje doen, Lodewijk? Die vraag heb ik deze ochtend al een aantal keer gekregen", vertelt Jeuken. ,,Straks, als de hakselaar van het land komt lijkt mij een beter idee. Als ik dat zeg, snappen ze me wel."
De maïsstengels ogen nog steeds groen. Door een koud voorjaar is de afrijping later dan normaal, iets wat eerder op zand- en lössgrond al ervoor zorgde dat het vanggewas niet op tijd kon worden gezaaid na de oogst. Uiteindelijk kwam er op het allerlaatste moment uitstel. Voor de kleigrond langs de oevers van De Waal gelden andere wetten, maar langer wachten was voor Jeuken geen optie. „Ik had deze datum al langer in mijn hoofd. Jammer dat het vannacht even heeft geregend, dat zorgt voor wat extra werk met die vette klei hier."
Twee weken langer
De opbrengst is goed, de kuil puilt straks uit. Het zetmeelgehalte kan door de late afrijping wel tegenvallen. „Dan had ik de maïs nog twee weken langer moeten laten staan, maar wie durft dat aan? Dan ontstaat er misschien wel structuurschade aan de bodem en komt er helemaal veel modder van het land. En uiteindelijk maakt het allemaal niet zoveel uit, het is ieder jaar wel iets. Door de droogte moest ik vorig jaar wat maïs bijkopen, bijvoorbeeld. Dat ben ik dit jaar niet van plan. Als de maïs op is, heb ik ook nog gras."
Het bouwland blijft voorlopig onaangeroerd liggen. „Vorig jaar heb ik nog lenterogge gezaaid als vanggewas en gevoerd. De koeien vinden dat eigenlijk te lekker, ik moest oppassen voor pensverzuring."