Caroline van der Plas steekt Twentse melkveehouders hart onder de riem
KI Service Twente viert 20-jarig jubileum
Van der Plas speelde min of meer een thuiswedstrijd in Reutum. Bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar stemden in de gemeente Tubbergen, waartoe Reutum behoort, 6,5 procent van de stemmers op de BBB, wat omgerekend naar de landelijke politiek tien Kamerzetels zou hebben betekend.
Kentering
Van der Plas vertelde enkele anekdotes uit de Haagse politiek, maar benadrukte tevens de sociale binding die het platteland kenmerkt, zoals ook bewezen werd door de massale opkomst voor dit jubileumfeest van een regionaal bedrijf. Het beste deel van haar boodschap voor de aanwezige melkveehouders was, dat ze zag dat er langzaam maar zeker een kentering plaatsvond in de manier van denken in Den Haag over landbouw en het platteland in het algemeen.
Het effect van een partij in de Tweede Kamer met slechts één zetel, die continu de feiten over de landbouw onder de aandacht brengt in de plenaire zaal en in de debatten, waar kennis op dat vlak tot voor de verkiezingen nauwelijks aanwezig was, dan wel geen aandacht kreeg. Inmiddels ontvangt ze ook regelmatig positieve berichten van mensen uit stedelijke gebieden. „Burgers zijn niet tegen boeren, laat u dat niet wijsmaken”, zei Van der Plas.
Begonnen tijdens MKZ-crisis
KI Service Twente is een bedrijf dat diensten levert omtrent de vruchtbaarheid bij koeien. De start van KI Service Twente was op 1 september 2001, net na de MKZ-crisis. Kunstmatige inseminatie was tijdens die crisis niet mogelijk, omdat bedrijfsbezoeken verboden waren. Bij de grote landelijke KI-organisatie vond derhalve een grote reorganisatie plaats waarbij veel inseminatoren hun baan dreigden te verliezen. De betere inseminatoren, degenen met goede bevruchtingsresultaten, die goed om konden gaan met veehouders en derhalve veel vertrouwen hadden, wachtten die reorganisatie niet af en startten hun eigen KI-organisaties.
KI Service Twente startte met vier inseminatoren. Inmiddels werken er 11 mensen voor het bedrijf dat zich richt op melkveehouders in de regio Twente. De werkzaamheden zijn inmiddels uitgebreid met het scannen van koeien, de verkoop van sperma aan DHZ-ers en met het inzetten van embryo’s door een gespecialiseerde medewerker.
Honden hebben een baas, mensen niet
Als eigenaar Marcel Bokdam gevraagd wordt naar het succes van zijn bedrijf is het eerste dat hij zegt: „We zijn hier allemaal gelijk. Er is geen baas. Honden hebben een baas, mensen niet.” De medewerkers vormen een hecht team, voelen zich betrokken bij het bedrijf en krijgen de vrijheid om te doen waar ze goed in zijn.
Daarnaast denkt Bokdam dat het succes te danken is aan de klantgerichtheid en klantvriendelijkheid van het bedrijf in combinatie met korte lijnen. Dat geldt zowel voor de platte organisatie, waardoor vragen en wensen van veehouders meteen beantwoord en vervuld kunnen worden, als voor de logistiek. Door de regionale opzet zijn de afstanden kort en vestigingslocatie Reutum ligt centraal in het gebied. Leveren van producten op dezelfde dag is derhalve normaal gesproken geen enkel probleem. De toekomst ziet Bokdam rooskleurig tegemoet: „We zijn vooral de afgelopen twee jaar hard gegroeid.”