Heetense varkenshouder breidt uit en reduceert stikstof: 'Bouwen 1000 woningen mogelijk'

De reductie in geur en stikstof is volgens Barry Wopereis, directeur en adviseur milieu en ruimtelijke ontwikkeling bij VanWestreenen, mogelijk door gebruik te maken van de allernieuwste technieken op het gebied van luchtreiniging en energie. Familie Tijs wil binnenkort al beginnen met de uitbreiding van de nieuwe vleesvarkensstallen. De nieuwe stal moet vanwege de strenge eisen voldoen aan scherpe milieuregels, maar daardoor ontstaat er in Heeten één van de modernste varkenshouderijen van Nederland, voorzien van de allernieuwste technieken om stikstof en geur terug te dringen.
Bronmaatregelen mest
Zo wordt de nieuwe stal voorzien van twee 'groen label'-systemen om de uitstoot van ammoniak te beperken. Allereerst worden de mestputten aangepast zodat er al bij de bron minder ammoniak wordt uitgestoten. Daarnaast komt er een efficiënte biologische combi-luchtwasser die geur, stof en ammoniak uit de stallucht filtert. Ook bestaande stallen worden voorzien van een tweede groenlabel-systeem, wat resulteert in een daling van stikstof- en geurdepositie van 35 procent. Op het dak van de nieuwe stal verschijnen zonnepanelen waarmee elektriciteit wordt opgewekt voor de eigen varkenshouderij en nog eens 70 huishoudens. De complete varkenshouderij voorziet zichzelf straks van duurzame energie via zonnepanelen, warmteterugwinning en twee warmtepompen. Daardoor zijn er nagenoeg geen fossiele brandstoffen meer nodig.
Natuur en omgeving
Naast een flinke daling van geur en stikstof investeert Tijs ook in natuur en omgeving. Zo komt er een kikkerpoel, een picknickplek en een streekbos met appel-, peren-, kersen- en notenbomen. Op de openbare plek komt ook informatie over de varkenshouderij. Bezoekers kunnen er in de stallen kijken. De picknickplek wordt goed bereikbaar voor wandelaars, fietsers en kanovaarders die via het Overijssels kanaal de boerderij passeren. „Wij vinden het belangrijk om te investeren in een fijne leefomgeving. Dat doen we voor de mensen in onze eigen buurt en voor onszelf. We wonen hier tenslotte ook met ons gezin”, zegt Remko Tijs.
Duurzaam voer
De familie Tijs houdt al varkens sinds 1978. Vader en moeder Tijs begonnen met niets. Anno 2021 heeft de familie Tijs een grote varkenshouderij met drie vaste medewerkers die ze zelf opleidde tot echte vakmensen. Met een eigen mengvoerinstallatie maken ze zelf duurzaam voer uit onder andere overblijfselen uit de voedingsindustrie zoals tarwegries, zonnebloemschroot, oud brood en granen uit de regio. Op het dak van de stallen liggen zonnepanelen waarmee elektriciteit voor de eigen boerderij wordt opgewekt. Luchtwassers halen de ammoniak, geur en stof uit de stallucht. Daardoor ervaart de omgeving niet te veel overlast.
Energiebesparing
Via warmtewisselaars en een warmtepomp wordt warmte uit de stallen teruggewonnen om alle vloeren bij de dieren te verwarmen. Dat bespaart energie en geeft de dieren extra comfort als het buiten koud is. Op warme dagen is er koeling, om de dieren het naar de zin te maken. De kraamstallen zijn warm, licht en schoon. De stallen zijn ingericht volgens het 1-Ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming met extra veel ruimte, speelgoed en daglicht. Een bewegende vloer bij de kraamvarkens zorgt er voor dat pasgeboren biggen niet verongelukken doordat hun moeder op hen gaat liggen. Door alle investeringen en arbeid, heeft de familie Tijs nog steeds een gezond bedrijf met ruimte om mee te gaan in de strenge eisen voor de toekomst.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: VarkensVandaag
Bron: VarkensVandaag