Weidevogelman: Reden voor een feestje!
Friesland maakte vorige week cijfers bekend en telde in zes van de zeven regio’s een toename. In Eemland zagen ze 5 procent meer gruttoparen en van de andere soorten zelfs 10 procent meer. In het veenweidegebied Utrecht-West waren 650 gruttoparen actief, 7 procent meer.
Uit die flinke eierproductie wisten veel kuikens het stadium te bereiken dat ze op de wieken konden. Bij ‘Water, Land en Dijken (NH) kreeg 63 procent van de grutto’s en 79 procent van de tureluurs kuikens vliegvlug. In Friesland kwam het broedresultaat provinciebreed boven de 70 procent. Dat is de norm voor instandhouding. Dat is dan voor het eerst sinds tijden weer eens (voor een jaar) op veel plekken in heel Nederland gelukt.
Vorig jaar een rampjaar, nu een topjaar, groter kan het contrast niet. Veel vroege kievitkuikens gingen het door de kou in maart en begin april niet redden, maar later ging het ondanks voortdurende nattigheid goed. Een zachte bodem en veel wormen hoog in de grond betekende volop voedsel. Het gras groeide trager, had langer een open stand en werd laat gemaaid.
Langere periode van rust pakte heel goed uit voor de kuikens.
Voederwinning was koppijn, dat begrijp ik. Maar de lange periode van rust pakte heel goed uit voor de kuikens. We zagen flink minder predatie op de grond: last van natte voeten?
Dit seizoen bevestigt voor mij dat we op de goede weg zijn. Ik zeg niet dat we er al zijn, dat de populatie-afname met één goed jaar is gestopt. Immers, waar komen die extra broedvogels vandaan? Waren ze er al, maar kwamen ze in slechte jaren niet eens tot broeden?
Het succes van dit seizoen bewijst mooi wèl het succes van de samenwerking tussen boeren, vrijwilligers en coördinatoren om goede mozaïeken te maken. Op steeds meer plekken is slim beheer toegepast, op een grotere schaal, gestoeld op wetenschappelijke kennis en praktijkervaring. Volgehouden. Hard gewerkt. Slim gewerkt. Samengewerkt. Sla elkaar op de schouders, hou feestredes, drink er een paar glazen op, we hebben reden voor een feestje!
Tips:
- Check waar de vogels op gangbaar grasland zaten dit jaar en pols of de boeren willen uitbreiden of aanhaken
- Kijk of de extra natte plekken door de regen in dit voorjaar bruikbaar zijn voor plasdras of greppelplasdras
Voor meer over de successen zie:
- Het jaarbericht 2021 met de resultaten uit Friesland
- De resultaten van Water, Land en Dijken
- De resultaten van Midden-Delfland
- De resultaten van Rijn, Vecht en Venen
Even voorstellen
Weidevogelman is mijn naam en ik ben dol op weidevogels. Ik observeer ze al mijn hele leven en zit vol met kennis over deze fascinerende diertjes. Daar deel ik graag van uit om je van praktische tips en weetjes te voorzien, die helpen om de weidevogel als onderdeel van de bedrijfsvoering te zien. Met bewondering heb ik naar mijn oom De Weideman gekeken. Hoe hij melkveehouders met zijn kennis en kunde vooruithielp om beter te beweiden. Die ambitie heb ik ook voor het weidevogelbeheer…. En er is nog zoveel kennis uit praktijk en wetenschap die onbenut blijft!
Tekst: Weidevogelman
Beeld: Patrick Klumper