Curator mestvergister Harderwijk onderzoekt doorstart
De fabriek draait nog steeds, zomaar het proces stilleggen vanwege het faillissement heeft volgens Van Oss te veel impact op het milieu. Hij vertelt tegenover De Stentor dat verschillende partijen interesse hebben getoond in het overnemen van de bedrijfsactiviteiten. „Zowel uit Nederland als uit het buitenland is er interesse."
Onvermijdelijk
De nieuwe partij moet samen gaan werken met waterschap Vallei en Veluwe, dat vergunninghouder en eigenaar van het terrein is, ook de Rabobank speelt als mede-eigenaar van de installatie een rol. Vallei en Veluwe baalt van het kopje onder gaan van de mestvergister. Heemraad Bert van Vreeswijk: „Wij betreuren dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar de financiële situatie van de bio- energiecentrale Harderwijk (BECH B.V.) was zodanig dat een faillissement onvermijdelijk was. We hebben met zijn allen de afgelopen jaren hard gewerkt om de BECH tot een succes te maken. Helaas hebben tegenvallers in de opbrengsten en hoge kosten geleid tot dit moeilijke besluit."
De biogascentrale in Gelderland gold in de beginperiode (2019) als een succesproject. Waterschap Vallei en Veluwe was een van de eerste overheidspartijen die ging samenwerken met een private onderneming, de mesthandel van Jan Bakker. „Ondanks dat we hebben gekozen voor een bewezen techniek, hebben we technische tegenslagen gekend. Deze tegenslagen gecombineerd tegenvallende kosten en opbrengsten, hebben geleid tot een faillissement en dat is heel wrang."
Langjarige contracten
De gasfabriek zat vast aan langjarige contracten, bij een doorstart kan een nieuwe partij nieuwe contracten afsluiten, schrijft De Stentor. dat kan, gezien de stijging van gasprijzen, voordelig zijn. De biogasinstallatie levert direct aan het gasnet.