Lokale boeren vertellen hun verhaal in Hummelo

De bijeenkomst was een initiatief van de kerken in de regio Hummelo-Keppel-Drempt-Doesburg. „Het is belangrijk om stil te staan bij wie er voor ons voedsel zorgen. De boeren in Nederland produceren mooi en kwalitatief voedsel. Maar boeren hebben het op dit moment niet makkelijk. Er is veel onzekerheid over de toekomst”, vertelde predikant Karin Spelt. Het is daarom volgens haar belangrijk om in gesprek te gaan met boeren. „Om hun verhaal te horen. Wat houdt hen bezig? waar lopen ze tegenaan? Maar vooral ook: wat motiveert hen zodat zij hun werk met plezier en voldoening kunnen blijven doen?
Duurzaamheid
De boeren die dinsdagavond hun verhaal voor een goed gevulde kerk deden waren melkveehouder Henk Jolink uit Drempt, akkerbouwer Ben Minkhorst uit Hummelo en Peter Vels van biologische boerderij ‘De Pasop’ in Hummelo. De drie boeren gaven een kijkje in de geschiedenis van hun bedrijven, maar ook in de werkzaamheden die vandaag de dag plaatsvinden. Thema’s als biodiversiteit, dierenwelzijn en duurzaamheid kwamen ook aan bod. Zo vertelde Jolink over hoe zijn bedrijf bijdraagt aan het bevorderen van de biodiversiteit, onder andere door meidoornhagen als natuurlijke kering te gebruiken en kruidenrijk grasland in te zaaien.
Akkerbouwer Minkhorst wilde het publiek meegeven dat bewustwording van duurzaamheid ‘hard nodig is’ bij de consument. „Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, maar uiteindelijk bepaalt toch de portemonnee wat er in het winkelwagentje belandt en dat is niet altijd de meest duurzame keus. Daarbij wordt 30 procent van het verkochte voedsel niet eens geconsumeerd.”
Vels kaartte in zijn verhaal onder meer het belang van een gezonde bodem aan. „Op ons bedrijf staat de bodem centraal. De grootste veestapel leeft wat mij betreft onder de grond en niet daarboven.” De veehouder zaait hiervoor onder meer verschillende soorten klavers.
Plezier
Het publiek luisterde geboeid naar de verhalen van de boeren die in hun enthousiasme soms de tijd wat uit het oog verloren. De boeren werden door een toehoorder gecomplimenteerd met hun passievolle verhalen. Nadien was er nog mogelijkheid tot vragen stellen. Zo werd er gevraagd naar hoe de boeren hun toekomst zien. „Mijn beide zoons willen verder met het bedrijf. We proberen mee te bewegen met veranderingen. Je kunt wel tegen alles ageren, maar daar schiet je uiteindelijk niks mee op. Ons bedrijf loopt goed en we boeren in een prachtige omgeving, dat maakt dat we met veel plezier ons vak uitoefenen”, luidde het antwoord van Jolink.