Masterclass helpt boeren in Foodvalley-regio
Inspelen op de veranderende markt
De Masterclass Produceren in de Korte Keten werd georganiseerd als onderdeel van Boer aan het Roer binnen de Regio Deal Foodvalley. De twaalf deelnemende ondernemers kregen persoonlijke begeleiding om hun unieke concept uit te werken in een bedrijfsplan. Aanwezig tijdens de slotbijeenkomst waren, naast de deelnemers en diverse geïnteresseerden, een vakjury bestaande uit Marcel Goossens (directeur WFC Experience), Mariken Fellinger (programmamanager Regio Deal Foodvalley), Marit Rietveld (Gemeente Ede) en Linette Mak (voedselmakelaar provincie Utrecht). Fellinger: „Er speelt veel in de landbouw in de regio, maar het is ontzettend inspirerend om te zien hoe ondernemers kansen in de veranderende markt pakken.”
Unieke concepten
Een mobiele kaasmakerij, notenteelt, Syrische kaas van Hollandse koeien, een voedselbos op een melkveebedrijf, verkoop van eigen vlees en melk, lokale groenteteelt met een sociale context: stuk voor stuk zelf bedachte concepten die de ondernemers presenteerden tijdens de slotbijeenkomst. Zo organiseert melkveehoudster Annelieke Overgoor workshops, plukdagen en proefmomenten op haar bedrijf. Jacob Haalstra is bezig met notenteelt. „Er is steeds meer vraag naar noten, maar de noten die we in Nederland consumeren zijn veelal geïmporteerd. Nederland heeft zelf echter een gunstig nat klimaat voor notenteelt, met een lagere footprint. Wij focussen ons op het telen van Nederlandse noten én het volledig verwaarden van het product in de korte keten. Zo heeft een notenboom functies voor de biodiversiteit en zelfs de schil kan je verwerken. De noot kan je natuurlijk eten maar ook verwerken, bijvoorbeeld tot walnotenolie.”
Netwerk betrekken
Tijdens de Masterclass kregen de ondernemers niet alleen kennis aangereikt, ze leerden ook van elkaar. Sommigen hielpen elkaar verder door onderling met elkaar samen te werken, signaleerde docent Jan Willem van der Schans: „Als ondernemer in de korte keten lijkt het soms zo dat je alles zelf moet kunnen, van teelt tot marketing en verkoop. Maar we komen erachter dat je vooral mensen om je heen moet verzamelen die stukjes expertise voor je kunnen invullen, door hen te betrekken in je bedrijf.”
Verdieping
De Masterclass is dit najaar verder gegaan met een zogeheten ‘Verdieping’. Deelnemende boeren krijgen hier persoonlijke begeleiding, maar ook beleidsmakers en erfbetreders kunnen het programma bijwonen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Boer aan het Roer.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Boer aan het Roer