Hans Janssen wint Topkuil verkiezing
De voorjaarskuil van Janssen bevat ondanks het geringe stikstofleverende vermogen van de grond 951 VEM per kilogram drogestof en 167 gram ruw eiwit.
Kunstmeststrooiertest
De vakjury, bestaande uit Plantum, OCI Agro en BlggAgroXpertus roemde zijn vakkennis en leergierigheid. Het beste voorbeeld daarvan is de kunstmeststrooiertest die hij dit voorjaar organiseerde. Vervolgens veranderde Janssen van kunstmestleverancier. Janssen doet er alles aan om het organische stofgehalte van de grond te verhogen. Hij ploegt het bouwland niet en strooit koolzaadstro in de ligboxen.
Andere finalisten
Op de tweede plek eindigde Tjeerd Dijkstra uit Olde Trijne (Fr.). Hij kuilt zelf in om het inkuilmoment helemaal zelf in de hand te hebben. Als derde eindigde Harry Driessen uit het Gelderse Lengel, nabij het Montferland. Zijn inkuilmanagement wordt gekenmerkt door het vermijden van insporing. Jan Leenaars uit het Brabantse Hooge Zwaluwe eindigde als vierde, maar zijn Topkuil is er niet minder om. Leenaars schudt zijn gras meestal niet. Uit een peiling van Melkvee.nl vindt 30 procent van de bezoekers dat helemaal niet gek.
Overeenkomsten
Alle vier de finalisten proberen zoveel mogelijk kennis te verzamelen door een uitgebreide kuilmonstername uit te laten voeren. Ze stellen een bemestingsplan op en handelen daar ook naar en sturen tussentijds bij. Ze hanteren allemaal een maaistrategie, weliswaar verschillend, maar bemesten daar naar. Ze zijn ook alle vier beducht voor structuurschade aan de bodem en bepalen zelf hoe de loonwerker te werk moet gaan. Om uit te maken wie van de vier melkveehouders tot winnaar gekroond zou worden, voerde de jury een vraaggesprek met iedere finalist.