Column: Stikstofkarretje op Binnenhof geeft het goede voorbeeld
Enkele weken geleden schreef ik op deze plek over AgriNL die in Den Haag probeerde te lobbyen met als doel op te komen voor de landbouwsector. LTO was er niet happy mee, bleek geen steun te hebben gegeven en vervolgens trok de één na de andere organisatie zich terug. Een groter contrast met de actie op het Binnenhof, die nu twee weken bestaat, is er niet. Waar AgriNL met bestuurlijke bobo’s niet in slaagde, lijkt Henk Oonk uit de Achterhoek wel te lukken. Gehoord worden in Den Haag.
Stikstofkarretje
De actie is vrij simpel. Met een stikstofkarretje aandacht vragen voor het beleid dat groene stikstof die gezond is omruilt voor grijze stikstof. En daarover met politici, burgers en anderen in gesprek gaan. Hoewel de vergunning is aangevraagd voor één persoon, stond hij er de eerste dagen met Rutger van Lier. Inmiddels is het stokje overgedragen aan andere boeren die komen helpen. Of het effectief is, is natuurlijk lastig vast te stellen. Tjeerd de Groot van D’66 leek er niet van onder de indruk, maar Sylvana Simons van BIJ1 toonde wel begrip. Ook stuurde Oonk alle 150 Tweede Kamerleden een flyer en opende hij een petitie om handtekeningen te verzamelen. De teller staat inmiddels op ruim 3900 handtekeningen.
Klein bier
Klein bier denk je dan misschien, maar zo’n vorm van aandacht vragen draagt in ieder geval bij aan het continue in beeld zijn als sector. Afgelopen week gebeurde dat ook in Groningen waar het gesprek over de formatie van een nieuw kabinet een vervolg kreeg. Acht politici en Remkes plegen daar waarschijnlijk wat koehandel over hoe om te gaan met de landbouwsector en dan helpt het dat daar boeren staan om ze aan te spreken.
8 uur-Journaal
Je weet van tevoren ook nooit waar zo’n actie toe leidt. Oonk wist er het 8 uur-Journaal mee te halen. Weliswaar maar een paar seconden, maar toch. Het standpunt is wel weer in beeld. Zo werkt het aan de andere kant ook. Natuur- en milieuorganisaties en activisten van groepen als Wakker Dier doen niet anders. Jaarlijks produceren zij een continue stroom van berichtgeving op basis van onderzoekjes, acties en ontwikkelingen in het nieuws, waarbij framing niet wordt geschuwd. Iedere organisatie lijkt daarin een eigen rol te hebben. Ze hebben zelfs een eigen opleiding om medewerkers en vrijwilligers te helpen hoe je effectief kunt zijn. Daar kan de landbouwsector nog wat van leren.
Anti-framingscoalitie
Sterker nog, daar probeert de landbouwsector al van te leren. Twee maanden terug bezocht ik de afscheidsreceptie van Hennie de Haan van de NVP op de Poultry Expo in Hardenberg. Daar sprak Klaas Dijkstra, een marketeer, die in opdracht van de NVP, POV en NOP een onderzoek had gedaan onder burgers met betrekking tot landbouw. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat 97 procent van de Nederlanders vlees eet, van de PvdD-stemmers 83 procent omdat ze het gewoon lekker vinden. Klaas pleitte in Hardenberg voor een anti-framingscoalitie met een marketingbudget om de framing tegen de landbouw tegen te gaan. Een eerste kleine succesje hebben ze al te pakken, omdat de sector ageerde tegen de actie van de KLM dat ze vanwege het klimaat vlees ging weren uit hun menu’s.
Steun AgriNL
Het opzetten van zo’n coalitie vraagt tijd en geld. Bij deze roep ik de partijen op die in AgriNL zitten of zaten om hier hun steun aan te verlenen. Niet om de andere kant op te polariseren, maar om het echte verhaal over de landbouw vaker bij burgers en media te brengen. En dat er net zoals binnen de natuur- en milieuorganisaties wat afstemming gaat plaatsvinden over acties en campagnes. Dat kan echt het verschil gaan maken. Een voorbeeld van zo’n super sympathiek actie vindt trouwens vandaag plaats in Den Haag. De Nepluvi, de koepelorganisatie van de pluimveeverwerkende industrie, organiseert jaarlijks samen met het Centraal Orgaan Vleesverwerkers de Binnenhofbarbeque, waar de sector de politiek ontmoet. Door corona ging dat niet door en in plaats daarvan zetten ze vandaag de klanten van de voedselbank in het zonnetje. Een actie, waarmee de sector die mensen recht in het hart en in de maag raakt.
Teken de petitie
Een meer gecoördineerde aanpak, waarbij boeren en bedrijven opstaan. Henk Oonk geeft dus het goede voorbeeld, hoe klein zijn actie ook is. Hij verzekerde mij vanmorgen dat hij nog tot 7 december blijft staan. Op die dag wil hij de petitie gaan aanbieden aan de Tweede Kamer. Ik heb vanmorgen mijn handtekening gezet op https://reddeboeren.petities.nl/. Kleine moeite voor een rechtvaardiger beleid.