Waterschap Rijn en IJssel investeert flink om droogte tegen te gaan, tarieven gaan omhoog
Het algemeen bestuur van Rijn en IJssel heeft op 9 november 2021 ingestemd met een aantal overeenkomsten en maatregelen om het watersysteem aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het gaat om onder meer een investering van 5,5 miljoen euro voor het vervolg van de succesvolle maatregelen om de droogte te bestrijden via duikerafsluiters en droogtestuwen (‘Elke druppel de grond in’). Daarnaast gaat het waterschap samen met de provincie Gelderland voor 20 miljoen euro investeren in de aanpak van droogte via de bestuursovereenkomst Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON).
20 miljoen euro
Ook ondersteunt het waterschap de aanvraag van gemeenten in het Deltaprogramma(waterprogramma van het Rijk om Nederland voor te bereiden op de klimaatwijzigingen) Ruimtelijke Adaptatie. Hier gaan elf gemeenten in de Achterhoek de komende vijf jaar 20 miljoen euro investeren in klimaatmaatregelen. Ook in de Liemers en Veluwezoom worden knelpunten die ontstaan door klimaatverandering, gezamenlijk met gemeenten aangepakt.
'De klimaatverandering wordt steeds duidelijker waarneembaar en voelbaar', schrijft het waterschap, dat kantoor houdt in Doetinchem, in een persbericht. 'Het schap werkt daarom met grote prioriteit aan het omgaan met de gevolgen, zoals heftige regenbuien en langdurige droogte. In het watersysteembeheer vraagt dit om een nieuwe balans in het vasthouden, bergen en afvoeren van water. De opgave is om 100 mm per jaar extra water vast te houden en tegelijkertijd de gevolgen van extreme neerslag te beperken. Dit is ook terug te vinden in de keuze voor extra klimaatmaatregelen in het Waterbeheerprogramma 2022-2017 en de benodigde tariefstijging, vastgesteld door het algemeen bestuur op 9 november 2021.'
Tarieven omhoog
Rijn en IJssel laat de tarieven voor de belasting met 5,5 procent stijgen. 'Zodat het waterschap kan blijven zorgen voor sterke dijken, schoon en voldoende water in haar werkgebied. Waterschap Rijn en IJssel blijft één van de lagere tarieven in Nederland behouden', geeft het schap aan. De nieuwe tarieven gelden voor bedrijven, boeren, inwoners, bos- en natuureigenaren en gemeenten.
Boeren met gebouwen én land komen er komend jaar nog wel redelijk vanaf. Door een nieuwe verdeling, die eens in de vijf jaar wordt gemaakt, daalt voor deze groep alles bij elkaar opgeteld het bedrag dat aan het waterschap Rijn en IJssel moet worden overgemaakt. 'Voor agrarische bedrijven met een waarde van twee miljoen euro en een omvang van 40 hectare wordt het tarief 3.063,57 euro (een daling van 93,44 euro)', rekent het waterschap voor. De totale begroting van het waterschap van 2022 bedraagt 124,3 miljoen euro.